Oroszország berágott Magyarországra

Szerződésszegés miatt Oroszország felfüggesztette a diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló megállapodást Magyarországgal.

2023. március 3., 12:04

Szerző:

Magyarország megsértette a diplomata útlevéllel történő vízummentes utazásról szóló 2001-es megállapodást, ezért Oroszország felfüggesztette azt – írta a TASZSZ, amit a 444 vett észre.

A megállapodás értelmében mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig vízum nélkül jogosultak a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni. Viszont ez a megállapodás egészen addig felfüggesztett marad, amíg Magyarország nem szünteti meg a dokumentum megsértését. A dokumentum szerint akkor függesztheti fel bármelyik fél részben vagy egészben a megállapodást, ha nemzetbiztonsági, közrendi vagy közegészségügyi aggályok merülnek fel. Az orosz állami hírügynökség viszont nem tért ki a felfüggesztés pontos okára.

Az orosz külügyminisztériumot utasították, hogy tájékoztassa a magyar felet a döntésről.

(Kiemelt kép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2022. július 21-én. Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)