Nem árulja el a kormány, hogy miért vesszük méregdrágán az orosz gázt

A szerződés titkosságára hivatkozva nem árulja el a kormány, hogy miért Magyarország fizeti a legmagasabb árat az orosz gázért.

2023. május 4., 12:53

Szerző:

„A kabinet mindent megtesz a helyzet javításáért” – válaszolta az energiaügyi tárca az MSZP kérdésére, hogy az oroszok miért adják sokkal drágábban Magyarországnak a gázt másokhoz, a világpiaci árhoz, illetve a többi államra szabott saját tarifáikhoz képest – írja a Népszava

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető írásbeli kérdésében úgy fogalmaz, hogy Szijjártó Péter a 15 évre kötött orosz gázvásárlási megállapodással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „Megteremtettük annak lehetőségét, hogy a világpiaci ármozgásoktól függetlenül a magyar fogyasztók számára a gáz ára ne növekedjen”. 

A válasz Koncz Zsófia, az EM parlamenti államtitkárától érkezett, miszerint:

„A hosszútávú gázszállítási szerződések üzleti titoknak minősülnek. Így az Ön kérdésében szereplő állítás nem a tények ismeretén alapul.”

(Kiemelt képünkön Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.