Végső búcsút vettek Márványi Pétertől

Végső búcsút vettek Márványi Péter újságírótól pénteken.

2023. január 6., 14:03

Szerző:

Végső búcsút vettek Márványi Péter György újságírótól pénteken délben a Fiumei úti sírkertben. Az újságíró december 20-án hunyt el betegségben, életlének 69. évében. Márványi állandó munkatársa volt a 168 Óra, a Gondolatjel és a 30 perc alatt a Föld körül című műsoroknak. Ő volt az, aki Magyarországon először írt a roma holokausztról az Élet és Irodalom hasábjain.

Az utolsó munkahelye az Iho volt, az Indóház közlekedési lap hírportálja, ahol a repülés rovatot vezette. Az Iho visszamlékezéséből kiderül, hogy a „Foltos Hiéná”-nak becézett Márványi repült mezőgazdasági és gázvezeték vizsgáló Pilátussal, a Malév teljes flottájával, Boeing 747-sel, katonai gépekkel és helikopterekkel is.

Márványi Péter pilótának készült, de egy szemorvosi vizsgálaton elbukott. Ezután az életét az újságírásnak szentelte, de az imádott vasmadaraktól továbbra sem tudott távol maradni. Az írott sajtóban és rádióban is több műsort készített a repülőgépekről és a repüléssel összefüggő kalandokról.

Márványi már gimnazistaként feltűnt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egyik pályázatán 1972-ben, ahol Choli Daróczi József cigány tanítóról írt riportjával második helyezett lett. Egyetemi évei alatt a Népszabadság, majd a Magyar Rádió gyakornokaként dolgozott. 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-közművelődés szakán diplomázott, majd elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének az Újságíró Iskoláját. 1977-ben lett a Krónika munkatársa, ahol elsősorban Földi Ivántól és Mester Ákostól tanulta a rádiós újságírást. Sokáig a Magyar Rádióban dolgozott, ahol romániai tudósító és szerkesztőségvezető is volt. 2003-ban pályázattal elnyerte a BBC magyar adásának szerkesztő-műsorvezetői állását Londonban, ahol részt vett az állandó budapesti sugárzású adások beindításában is. 2004-től hosszú éveken át a Gazdasági Rádió munkatársa volt.

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.