Óriási tempóban építi le erdélyi hálózatát a Fidesz

Lapinformáiók szerint minden támogatást elveszített az Magyar Nemzeti Tanács. 

2023. február 15., 09:19

Szerző:

Egyetlen fillért sem kap a magyar kormánytól a Tőkés Lászlóhoz köthető Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) – tudta meg a Transtelex.hu.

Az egyesület, amely a Tőkés László vezette, 2003-ban alakult Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács mozgalom háttérszervezete, múlt héten jelentette be, hogy bezárja a kedvezményes honosítás segítésére létrehozott Demokrácia-központjait, ahol közel 70 ezer levélszavazatot gyűjtöttek össze.

Hozzátették: az újabb spóroló intézkedés illeszkedik azoknak a döntéseknek a sorába, amellyel a magyar kormány igyekszik visszább venni a határon túlra irányuló támogatásokból. Mint ismert: a kormány alaposan megnyirbálta az erdélyi médiabirodalmát, továbbá bejelentette, hogy nem indít új nagyberuházásokat, de olyan projektek mögül is elfogyott a támogatás, mint pl. az Erdélystat.

Az EMNT kivéreztetésének viszont nyilvánvalóan politikai okai is vannak, és ezzel lényegében nagyon nehéz helyzetbe hozzák az egyesülettel igen szoros kapcsolatban álló Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) is. Illetve, pontosabban most már az Erdélyi Magyar Szövetséget (EMSZ), mivel az EMNP ezen a néven hivatalosan is fuzionált a Magyar Polgári Párttal (MPP) – írja a lap.

Az EMNT Demokrácia-központ hálózatát 2010-től, a Fidesz hatalomra kerülésétől kezdődően építették ki Erdélyben, a 28, nagyobb és kisebb városokban nyitott irodában eleinte kb. 200 embert foglalkoztattak. A hálózat fő feladata a kedvezményes honosítás, illetve a magyar állampolgársággal kapcsolatos ügyintézés segítése volt. Ezek lényegében külhoni kormányablakokként működtek, ahogy többen is hivatkoztak rájuk.

Ezekben készítették elő az állampolgárság megszerzéséhez szükséges dossziékat, itt szervezték az ún. konzuli napokat, amikor Magyarország külképviseleteinek munkatársai helyben vették át az állampolgársági kérelmeket, de anyakönyvezési és egyéb ügyeket is itt lehetett intézni. Az irodák emellett kivették a részüket a levélszavazatok begyűjtéséből is a magyarországi országgyűlési választásokkor. A bezárással együtt 80 ember munkahelye szűnik meg.

A mostani forrásmegvonással lényegében egy kb. 15 éves történet végére kerülhet pont: ennyi ideje fektet ugyanis jelentős pénzt és politikai tőkét a Fidesz abba, hogy alternatív pártokat támogasson Romániában az RMDSZ-szel szemben. Tőkés László körül, Kövér László bábáskodása mellett alakult meg 2008-ban a Magyar Polgári Párt (MPP). Később azonban a Tőkés és a párt elnöke, Szász Jenő közötti konfliktus miatt a szervezet kettészakadt. A Fidesz pedig a finanszírozást átirányította a Tőkés-táborhoz, azaz az EMNT Egyesülethez, melynek tagjai kicsivel később egy új politikai szervezetet is létrehoztak, az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP).

A kispártok azonban nem tudtak komoly áttörést elérni, a politikai kudarc egyre nyilvánvalóbbá válásával párhuzamosan pedig, a 2010-es évek közepe táján megindult a közeledés a Fidesz és az RMDSZ között. Az EMNT-EMNP rendszerből sokan már ekkor elkezdtek tartani attól, hogy elvesztik a Fidesz támogatását, de elég sokan bíztak abban, hogy Orbán Viktor nem fordul el a régi elvbarátaitól – írja a lap.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. MTI/Koszticsák Szilárd)