Orbánról és belső köréről jelent meg EP-jelentés

Csütörtökön nagy többséggel szavazták meg a finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalást.

2022. március 25., 08:49

Szerző:

Néhány más tagállamé mellett, Magyarország neve is gyakran előfordul abban az európai parlamenti jelentésben, amely az oligarchikus struktúrák elleni küzdelemről és az uniós források csalással szembeni védelméről szól. A képviselőtestület csütörtökön nagy többséggel szavazta meg a finn néppárti Petri Sarvamaa által előkészített állásfoglalást – írja a Népszava.

„Egyes tagállamokban a nemzeti kormányok tagjai és más politikai pozíciókat betöltő személyek is az oligarchia részét képezik, és aktívan arra törekednek, hogy az uniós forrásokból saját maguk jussanak pénzügyi előnyökhöz” - szögezi le a jelentés, és hozzáteszi: „az ilyen oligarchikus csoportok előfordulása az elmúlt években példátlan nagyságrendet ért el az Európai Unióban. A politikai összeköttetésekkel rendelkező oligarcha-hálózatok rabul ejthetik a nemzeti médiapiacot és beavatkozhatnak a demokratikus közszféra működésébe”.

A Népszava szerint tényfeltáró cikkekre hivatkozva az állásfoglalás megjegyzi, hogy Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont. Hozzáteszi azt is, hogy a magyar közbeszerzés működése rendszerszintű hiányosságokra enged következtetni, és hogy 2015-2019 között a tagállamok közül Magyarországon zárult a legtöbb OLAF-vizsgálat pénzügyi ajánlással.

A jogilag nem kötelező jelentésben a képviselők sürgetik az Európai Unió intézményeit, hogy vessenek be minden lehetséges eszközt annak megakadályozására, hogy az oligarchák átvegyék a gazdaság, a pénzügyek és a politikai irányítását. Hatékonyabb adatgyűjtést szorgalmaznak az uniós források haszonhúzóiról, szigorúbb szabályokat az összeférhetetlenség megakadályozására és határozottabb intézkedéseket a mezőgazdasági támogatásokkal elkövetett visszaélésekkel szembe.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)