Orbán: Európai politikai agglegény lett a Fidesz

A magyar miniszterelnök szerint az EU-n belül soha nem látott mértéket ölt az ideológiai nyomásgyakorlás.

2021. október 26., 20:04

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét. A megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tartott a két politikus, amin a kormányfő kijelentette: a Fidesz politikai agglegénnyé vált, miután kilépett az Európai Néppártból. A kormányfő Marine Le Pen pártjában pedig potenciális szövetségest lát az európai politika színterén.

Orbán szerint az Európai Bizottság a szerződések őréből egy ideológia központtá vált. „Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás” – jelentette ki a magyar kormányfő. A miniszterelnök szerint az EU a nyílt társadalmat és a migrációt propagálja, és amiatt, mert a magyar kormány ettől eltérő állásponton van, többször is keresztre akarták feszíteni az országot az Európai Parlamentben. Orbán ehhez kapcsolódóan köszönetet mondott a sajtótájékoztatón Le Pennek és pártjának, mert a miniszterelnök szerint mindig kiállták Magyarország mellet.

„Az EU versenyképessége csökken a világgazdaságban, és nincs kellő politikai befolyása és ereje a nemzetközi térben”

– közölte Orbán. A miniszterelnök szerint az EU nem tud mint kezdeni a migrációs nyomással, valamint az elszabaduló energiaárakkal sem. A kormányfő kijelentette, hogy Le Pennel közösen ellenzik bármilyen európai szuperállam létrejöttét. Kijelentette, hogy az európai jobboldalnak meg kell újulnia, és Le Pen pártjával készek együttműködni a jövőben. Egy új politikai csoportosulás létrejöttén dolgoznak. A miniszterelnök elmondta, hogy az új csoportosulás alapjait már letették, mert még július elején 15 európai párt – köztük Le Pen pártja – közös nyilatkozatot írt alá.

„Magyarország a migráció kérdésében sikeresen védte meg magát és kultúráját” – mondta Le Pen a magyar kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón. A jobboldali francia politikus szerint az EU-nak csak olyan jogköröket szabad gyakorolnia, amelyeket a tagállamok biztosítottak számára. „A nemzetek Európáját akarjuk, együtt akarunk működni, mindenki a saját területén, a saját határain belül, együtt, erősen” – tette hozzá a francia politikus.

(Kiemelt kép: Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke (b) és Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. október 26-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)




 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.