Reynders: a magyar adatvédelmi hatóság felelős a Pegasus kémprogram használatának kivizsgálásáért

Az EB igazságügyi biztosa jelentette ki a Partizán műsorában.

2021. november 12., 16:35

Szerző:

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Magyarországra látogatott pár napra, és itt tartózkodása alatt a Partizánnak is adott egy interjút, amelyből többek között kiderült, hogy a kormány már Kósa Lajos kijelentése előtt elismerte az Unió felé, hogy használták az NSO kémszoftverét.

Gulyás Márton megkérdezte Reynders-től, hogy beszélt-e Varga Judittal a Pegasus-ügyről, valamint, hogy elismerte, vagy tagadta-e, hogy a kormány használja-e a kémszoftvert. A biztos elmondta, hogy beszéltek már a Pegasus-botrányról a magyar igazságügyi miniszterrel. A másik kérdésre úgy válaszolt Reynders, hogy eddig is egyértelmű volt, hogy a magyar kormány használja a Pegasust, ugyanis ezt már korábban elismerték. Hozzátette: ha helytelenül használták volna, akkor azt az adatvédelmi hatóságnak kellene kideríteni.

A műsorvezető visszakérdezett, hogy a magyar kormány beismerte-e az Unió felé, hogy használták ezt a szoftvert, amelyre a biztos azt azt válaszolta: 

„megkaptuk ezt a megerősítést már korábban, nem most, a mostani látogatás alkalmával. Erről már korábban tájékozódtunk”

Frissítés:

A miniszteri sajótiroda az ügy kapcsán reagált a cikkben említett kijelentésre, amelyben leírták, hogy a Partizán adásában elhangzottakkal kapcsolatban a biztos kabinetje pénteken megerősítette, hogy Reynders biztos Kósa Lajos korábbi kijelentésére gondolt. A magyar kormány és a biztos között nem volt sem írásbeli, sem szóbeli kommunikáció ebben a kérdésben

Korábban már írtunk Didier Reynders magyarországi tartózkodásáról, akkor a biztos arról beszélt, hogy Magyarországon egyértelműen érzékelhető azoknak az embereknek a diszkriminációja, akiknek eltérő a szexuális orientációjuk..

(Kiemelt kép: Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2021. január 18-án.  Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)