Kósa Lajos beismerte, hogy a kormány használja a Pegasus-t

2050-ig titkosították a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság csütörtöki üléséről készült jegyzőkönyvet, ahol többek között Pintér Sándor belügyminisztert hallgatták meg.

2021. november 4., 15:49

Szerző:

Kósa Lajos újságírói kérdésre elmondta, hogy  a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert, de – mint mondta – ő nem lát ebben kivetnivalót, ugyanis az érintett szolgálatok minden esetben törvényesen jártak el, bírói, illetve igazságügyi miniszteri engedéllyel végezték a munkájukat – írta az ATV.

Ma ült össze a Honvédelmi és Rendészeti bizottság a Pegasus-ügy kapcsán, ahol meghallgatták Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a TEK-főigazgatóját. Az erről szóló jegyzőkönyvet pedig 2050-ig titkosították. Vadai Ágnes szerint a zárt ülésen konkrét személyekre próbáltak rákérdezni, Pintér Sándor sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy a sajtóban is megjelent újságírókat, politikusokat valóban megfigyelték-e a Pegasus-szal. A DK frakcióvezető-helyettese hozzátette, hogy a kémszoftver beszerezéséről szóló szerződést sem ismerhették meg.

Harangozó Tamás, az MSZP politikusa az ülés után azt mondta, hogy az ülésen elhangzott, hogy „minden arra feljogosított szerv ezt a szoftvert megrendelőként legalábbis használta”. Hozzátette:

ez ellentmond Szijjártó korábbi nyilatkozatának.

Vadai Varga Judit miniszter állításáról is beszélt, miszerint a megfigyelési engedélyek megadásának felelőse a parlamenti államtitkár a tárca szmsz-e szerint. Vadai viszont úgy véli, a törvény szerint ez nem így van, és nem lehetséges, hogy miniszterasszony tartósan átadja ezt a feladatot, ezért Vadai Ágnes további vizsgálatokat sürgetett a Pegasus-ügyben, mert szerinte Varga Judit igazságügyi miniszter nem járt el jogszabályszerűen.

(Kiemelt kép: Budapest, 2020. november 20. Kósa Lajos, a Fidesz képviselője felszólal a kereskedelemről szóló törvény módosításáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 20-án. MTI/Balogh Zoltán)