Orbán volt tanácsadója: a miniszterelnök államcsínyt követett el

Elek István szerint Novák Katalin alkalmatlan államfőnek.

2022. február 11., 09:34

Szerző:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Iványi Gábor és Róna Péter mellett Elek István neve is felmerült, mint az ellenzék államfőjelöltje. A közíró, politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta, ő is csak a sajtóból értesült erről, hivatalos megkeresés nem érkezett.

Orbán Viktor egykori főtanácsadója elmondta, véleménye szerint csak olyan programmal érdemes elvállalni a jelölést, amit biztosan elutasít a kormánypárti oldal. Hozzátette: az ellenzék csak olyan jelöltet állíthat, aki nem akar ennek az önkényuralmi rendszernek a köztársasági elnöke lenni. Elek István azt tanácsolta az eddig nem ismert hivatalos jelöltnek, hogy amikor az államfőválasztás napján felszólalhat 15 percben, mondja el, hogy 2013 tavasza óta egy önkényuralmi rendszer épül, amely egy lopakodó államcsíny keretében jött létre.

Elek István szerint egy köztársasági elnöknek jelenleg csak az lehetne a funkciója, hogy közreműködik  alkotmányos demokrácia visszaállításában, írja a 24.hu. „Novák Katalin alkalmatlanságának egyetlen, de fontos mutatója éppen az, hogy elvállalta a kormánypárti oldal jelölését, amivel az alkotmányosan illegálisan létrehozott rendszer fenntartására kérték fel” – tette hozzá.

Elek István szerint az ellenzéknek muszáj lenne megmondania, hogy az Európai Unió közepén egy olyan világbotrány történt, amit csak rendkívüli megoldással lehet orvosolni. Szerinte az alkotmány ellenállási paragrafusa alapján csak azokat a törvényeket kellene megsemmisíteni, amelyek egyértelműen a kizárólagos hatalomra törekvés miatt születtek meg.

(Kiemelt kép: Elek István 2009-ben Nagykovácsiban. Fotó: Wikimedia Commons)