Újabb nevek merültek fel az ellenzék köztársaságielnök-jelöltjeként

Nem könnyű kompromisszumra jutni.

2022. február 9., 11:34

Szerző:

Iványi Gábor lelkész mellett Róna Péter közgazdász és Elek István közíró neve is felmerült az ellenzék államfőjelöltjeként – értesült az atv.hu az ellenzéki pártoktól. 

A portál szerint Róna Pétert a Jobbik jelölte, azonban az egykor az LMP-vel szoros kapcsolatban álló, 80 éves közgazdász jelölése ellen a Párbeszéd tiltakozott. A 67 éves Elek István esetében több párt is nemlegesen döntött. A Telex a napokban számolt be arról, hogy a Jobbikon kívül minden ellenzéki párt támogatná Iványi Gábor jelölését az államfői posztra. ​

A hírek szerint Jakab Péter, a Jobbik elnöke kifejezetten zokon vette, hogy Iványival szembeni ellenvéleményének híre kiszivárgott a sajtóhoz. Emellett azt is "nyilvános nyomásgyakorlásnak" tartja, hogy elindult egy petíció, amely Iványi jelölése mellett foglal állást. Ezt szerda reggelig 23 ezren írták alá. Az ellenzéki pártok köreiből megerősítették Márki-Zay Péter tegnapi Egyenes beszédben elhangzott állítását is, miszerint összesen öt ellenzéki államfőjelölt neve merült fel. 

(Kiemelt képünk: A Sándor-palota homlokzata a déli erkéllyel a Budai Várnegyedben, a Szent György téren. A palota 2003 óta Magyarország köztársasági elnökének rezidenciája, egyben a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) székhelye is.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.