Orbán Viktornak tizenöt napon belül gyónnia kell Iványi Gábor egyházának ügyében

2018. október 10., 16:58

Szerző:

„Támogatja-e a Miniszterelnök úr, hogy az Országgyűlés a több mint öt éves mulasztásban megnyilvánuló alaptörvényellenesség fennállását megszüntesse, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (továbbiakban: MET) jogállását – az Alkotmánybírság 2018. október 2. napján kelt IV/26/2016. számú határozatában foglaltaknak eleget téve – 2018. december 31. napjáig rendezze, a jogbiztonság sérelmét orvosolja, annak figyelembe vételével is, hogy a MET egyházi jogállása jelenleg is fennáll?"

A 168 Óra információja szerint ezzel a kérdéssel fordult a független parlamenti képviselő Szabó Szabolcs a miniszterelnökhöz. Orbán Viktornak hivatalosan 15 napon belül kell tehát színt kell vallania: azaz megválaszolnia a képviselő kérdéseit, noha sejthető, hogy az eddigiekhez hasonlóan ezúttal is megpróbál majd kibújni válaszadási kötelezettsége alól, s más kormánytagra delegálni az írásos választ.

A múlt héten ugyanis az Alkotmánybíróság ismételten felszólította az Országgyűlést, hogy december végéig szabályozza a MET egyházi jogállását. Ráadásul az már a második megrovás, 2017 decemberében is született egy ilyen határozat, amelyre azonban az Országgyűlés nem reagált. Pedig az Ab – még ha a Fidesz-KDNP által jelölt és megválasztott tagoknak mára nem is csak kétharmados, hanem lényegében teljes a többsége a taláros testületben – már egyértelműen állást foglalt Iványi Gábor egyházának kérdésében.

A MET szeretné, ha intézményeinek egyházi fenntartójaként ismernék el, és ennek megfelelően kapna költségvetési támogatást, hiszen fontos feladatokat lát el, de ezt a hatóságok visszautasítják, mert a MET nem szerepel a bevett egyházak között.

Ez diszkrimináció, az Alkotmánybíróság szerint is súlyos alkotmányos jogsérelem.

Ennek ellenére alig néhány hónapja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy – szintén Orbán Viktor helyett adott – írásbeli válaszában egyértelművé tette, az Orbán-kormány fittyet hány a magyar jogrendszerre, és csak azért sem adja vissza a MET-nek az egyházi státuszt. Semjén Zsolt vádjait a válaszlevelében Iványi Gábor minden alapot nélkülöző közönséges sértegetésnek nevezte.

Az Orbán-kormány azonban azóta sem változtatott, sőt, a múlt heti alkotmánybírósági döntésre sem reagált érdemben.

Ez is azt mutatta, Szabó Szabolcs mostani felvetése ugyanakkor nagyon is miniszterelnöki hatáskör, hiszen a képviselő arról ír Orbánnak címezve: „Gondolom nem csak én, hanem Ön is egyetért az Alkotmánybírósággal abban, hogy a jogállam nélkülözhetetlen eleme a jogbiztonság. A jogbiztonság az államtól, és a jogalkotótól azt követeli meg, hogy a jog egésze, egyes részterületei és szabályai világosak, egyértelműek, hatásukat tekintve kiszámíthatóak és a norma címzettjei számára is előre láthatóak legyenek. A jogbiztonság egyik legfontosabb alapkövetelménye a jogszabályok kiszámíthatósága és az egyesjogi normák egyértelműsége."

Szabó utal arra is, hogy a mostani határozatában az Alkotmánybíróság rámutatott: a MET – bár jogilag egyháznak minősül – mégsem tudja az egyházi jogállásából eredő jogait érvényesíteni, mivel a hatóságok és a bíróságok az egyházügyi törvény szerinti vallási közösségeknek semelyik típusába – az Országgyűlés által elismert bevett egyházak, illetve a vallási tevékenységet végző szervezetek közé sem tudják besorolni.

Ez a probléma a MET vonatkozásában gyakorlatilag 2013. szeptember 1. óta, tehát több mint öt éve fennáll. Mindez súlyosan sérti azt az alaptörvényből levezethető általános követelményt, hogy kialakult, rendezett jogviszonyokba történő jogalkotói beavatkozás nem okozhat indokolatlan jogbizonytalanságot.

„Ám mindez – ha van az Ön részéről is kellő politikai akarat – még mindig orvosolható!" – mutat rá írásbeli kérdésében Szabó arra, hogy Iványi Gábor egyházának sorsa milyen nyilvánvalóan Orbán Viktor kezében van.

Ez alapján a képviselő nemcsak azt kérdezte meg, hogy a miniszterelnök támogatja-e az Országgyűlést abban, hogy az szüntesse meg az Alkotmánybíróság határozata alapján az alkotmányellenes helyzetet, továbbá, hogy Orbán eleget tesz-e az alkotmánybíróság határozatának, és elintézi, hogy „a kormány úgy terjessze a parlament elé a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállását is rendező törvényjavaslatát, hogy arról még az idei őszi ülésszak keretében dönthessen a Magyar Országgyűlés?"

Lehet találgatni, Orbán hajlandó-e a gyónásra.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.