Orbán Viktor unokatestvére nagykövet lett

Személyesen Áder János nevezte ki.

2022. április 15., 14:43

Szerző:

A csütörtöki Magyar Közlönyben Áder János köztársasági elnök több korábbi határozatát is nyilvánosságra hozták, amelyeket minden esetben Szijjártó Péter külügyminiszter előterjesztései alapján hirdetett ki, írja a 24.hu.

Rendelkezései között az államfő Heincz Balázs Attilát rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki, megbízta a havannai nagykövetség vezetésével, illetve Magyarország képviseletével a Dominikai Köztársaságban, a Dominikai Közösségben, Jamaicában és Saint Luciában. Bozsik Béla „rendkívüli követ és meghatalmazott miniszter” lett – amely rangot azok kapják, akikre valamilyen speciális diplomáciai feladat vár.

Az elismerések mellett felmentésekre is sor került: dr. Soós István Gyula rendkívüli és meghatalmazott nagykövet nem folytatja munkáját a kuvaitvárosi nagykövetség vezetőjeként, a posztra dr. Torda Esztert nevezték ki.

Endreffy Lórándot pedig felmentette a bogotái nagykövetség vezetése és Magyarország képviselete alól a Panamai Köztársaságban. Az ő helyére Villegas-Vitézy Anna Zsófia került nagykövetként.

Ez utóbbi azért is kiemelten érdekes, mert Vitézy Zsófia a miniszterelnök unokatestvére. Kinevezését az Országgyűlés külügyi bizottsága 2020 őszén hagyta jóvá, kinevezéséről pedig az államfő már tavaly április 29-én döntött. A kinevezéssel azért várhattak eddig, hogy megvárják a fogadó ország beleegyezését. Az Index szerint ezt erősíti az is, hogy Vitézy Zsófia csak néhány hete, március 30-án érkezett meg Kolumbiába.

Villegas-Vitézy Anna Zsófia korábban a Magyar Nemzet újságírója volt. A 2010-es kormányváltás után az Emmi sajtófőnöke lett, később a Budapesti Fesztiválközpontot, 2013-tól a brüsszeli Magyar Intézetet vezette. Orbán Viktor miniszterelnök anyai nagynénjének a lánya, édesapja Vitézy László filmrendező, apai féltestvére Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)