Orbán Viktor tud olyan dolgokat a régi kommunista időkből, amiket érdemes megőrizni és átmenteni – videó!

2018. november 6., 13:59

Szerző:

Meglepően mosolygós (ráadásul, egyáltalán) interjút adott Orbán Viktor az ATV-nek Kínában. A miniszterelnök Magyarország kivételezett helyzetéről, a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok erőteljességéről és 70 éve tartó stabilitásáról értekezett, amikor széles mosollyal keretezve kijelentette:

„vannak a régi kommunista időkből is olyan dolgok, amiket érdemes megőrizni és átmenteni"

A kormányfő hozzátette persze, hogy a korábbi jó kapcsolatok láthatóan a mai napig fialnak, s sokat tudunk ezekre építeni ma is. Orbánt kérdezték a kínai elnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásán szerzett benyomásairól, mire a miniszterelnök elmesélte, „az ember nyilván tisztában van a méretekkel", mármint azzal, hogy Magyarország aprócska a hatalmas Kínához képest, amely igazi világhatalom. Orbán szerint azonban nem is kell meghunyászkodni, a magyaroknak van respektje Kínában, nyugodtan kihúzhatjuk magunkat.

Orbán Viktor vasárnap érkezett Kínába, ahol a Sanghajban megnyíló első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) eseményein vesz részt. Még hétfőn felszólalt az Expo helyszínén zajló nemzetközi gazdasági és ipari fórum plenáris ülésén, majd Xu Jinping kínai államfővel és a többi részt vevő ország delegációvezetőjével együtt megtekintettea kiemelt pavilonokat. Ezután volt alkalma kétoldalú megbeszélést folytatni a kínai elnökkel.

Orbán egyébként ma nyitja meg a magyar országpavilont, majd a legnagyobb kínai vállalatok vezetőivel tárgyal. A sanghaji expóra utazó magyar kormányzati delegáció tagja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Nagy István agrárminiszter is. 

A Kínai Nemzetközi Import Expót (CIIE) több mint 130 ország és térség, köztük Magyarország részvételével rendezik meg, a november 10-éig tartó eseményen mintegy 2800 cég állít ki, 12 ország, köztük Magyarország lesz az expo díszvendége. 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.