Orbán: 2023 mindenkitől komoly erőfeszítést igénylő időszak lesz

Orbán Viktor miniszterelnök a KAVOSZ „20 éves a Széchenyi Kártya Program” című ünnepi gálarendezvényén beszélt a kormány jövő évi munkájáról és a Széchenyi Kártya Programról.

2022. november 29., 13:18

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a válság közepette a jövő évi költségvetés újratervezése során a kormány elsődleges célja a rezsicsökkentés fenntartása, illetve az ehhez szükséges költségvetési fedezet előteremtése – írja a Portfolio.

A költségvetésnek azonban szűk a mozgástere; a járulékcsökkentést már nem tudják kigazdálkodni a jövőre.

A Széchenyi Kártya Program 290 milliárd támogatást kap jövőre

A Széchenyi Kártya Program, mely Orbán Viktor szerint Demján Sándor és az ő közös gyereke, program a vidék programja. Az a szerepe, hogy a nagy külföldi cégek mellett, melyek a városokat célozzák, legyen egy biztos lábakon álló magyar kkv-réteg is.

A miniszterelnök hozzátette, hogy nem a tőkével tudjuk felvenni a versenyt, hanem a hitelekkel, így maradhat a magyar gazdaság valóban magyar. 

Kijelentette továbbá, hogy a következő évben a költségvetés a Széchenyi Kártya Programcsomagot 290 milliárd forinttal fogja támogatni. Orbán Viktor azt is megjegyezte, hogy a kormány dönthetett volna úgy, hogy a válságos helyzetre való tekintettel meghúzza a támogatásokat is, ám ezt nem tette.

Orbán Viktor szerint van okunk az optimizmusra

A jövő évvel kapcsolatban a miniszterelnök úgy gondolja, hogy örömet okozhat nekünk az, hogy jövőre ki lehet maradni a recesszióból, és érdemes ezért dolgozni. Fontos cél, hogy 2023 decemberére egyszámjegyű legyen az infláció. Orbán Viktor a válságos helyzetről beszélve megjegyezte, hogy olyan idők előtt állunk, amikor erős állam nélkül és együttműködés nélkül sok vállalkozás nem élné túl.

Miután megszűnt az olcsó orosz energiára alapuló kölcsönös függés Oroszország és az Európai Unió államai között, most nincs új modell, és nem tudni, mi jön utána. Orbán Viktor szerint saját mentőcsónakot kell találnunk, amely egyszerre védi meg a lakosságot az elszálló energiaáraktól, és képes fenntartani a magyar cégek működését.

Úgy látja, az energia jelenti a legnehezebb kihívást, mert a mai megváltozatott rezsitámogatási rendszerben minden hónapban a magyar költségvetés minden háztartásnak ad 180 ezer forintot, ugyanis ha nem tenné, minden magyar családnak ennyivel lenne nagyobb az energiaszámlája. Fontos, hogy ezt a támogatást meg kell őrizni – idézte az államfőt az MTI.

Orbán Viktor hangsúlyozta: 2023 mindenkitől komoly erőfeszítést igénylő időszak lesz.

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Széchenyi Kártya Program fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a budavári Főőrség épületében 2022. november 29-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.