Orbán Viktor: Brüsszel nélkül is fel kel a nap, kukorékol a kiskakas itt nálunk

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjút. 

2023. január 13., 08:16

Szerző:

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjút péntek reggel. A miniszterelnök a beszélgetés során reagált arra a friss hírre is miszerint szolgálat közben megkéseltek és ennek következtében elhunyt egy rendőr, Budapesten. A miniszterelnök együttérzését fejezte ki, arról beszélt, hogy megrázta, megrendítette a rendőrgyilkosság. Orbán szerint a nyugati nagyvárosokban az ehhez hasonló esetek szinte mindennaposak, egy ilyen borzalmas eset arra emlékeztet minket, hogy mi biztonságban élünk. 

A miniszterelnök szerint beléptünk a veszélyek korszakába, mert a koronavírus-járvány után háború következett, majd energiaválság, azt követően rossz szankciók, ennek hatására pedig infláció, migrációról nem is beszélve. Orbán azt mondta, hogy Magyarország minden veszélyre aktívan reagált, nem hagytuk magunkat.

„Maradnak a régi és lesznek új veszélyek is”

– mondta Orbán Viktor az előttünk álló évvel kapcsolatban. Az Oroszország elleni szankciókról azt mondta a miniszterelnök: eljött az ideje annak, hogy „jöjjön végre valaki, aki elég bátor, akinek nagy a bicepsze, széles a válla, és mondja ki, hogy ezt elszúrtuk”. Orbán úgy véli, hogy a szankciók megszűnésével párhuzamosan az árak is csökkennének, az infláció pedig a felére esne vissza. A miniszterelnök szerint jelenleg nincs olyan bátor ember az európai politikában, aki képes lenne olyan politikai döntést hozni, amely megszüntetné, felülvizsgálná a szankciókat és azok hatásait. Orbán szerint ő csak arra képes a jelenlegi helyzetben, hogy itthon mérsékli a szankciós politika károkozását. „Az orosz-ukrán háború legnagyobb vesztese Európa” – mondta a miniszterelnök. 

Az Erasmus-ügyre is reagált a miniszterelnök. Orbán szerint nem fogják megengedni, hogy a diákok kárvallottjai legyenek a brüsszeli döntéseknek, mert Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy a fiatalok tanuljanak, külföldre utazzanak, a tudást pedig hazahozzák. „A nemzeti függetlenség nekünk olyan, mint a levegővétel” – mondta a miniszterelnök arra vonatkozóan, hogy Brüsszel kormányváltást akart 2022 tavaszán, de a magyar nép máshogyan döntött. Orbán szerint az összes konfliktust a kormány és az EU között ebben a keretrendszerben kell értelmezni. 

„Felkészültünk a veszélyek korára” – mondta a miniszterelnök, aki szerint „történelmi csúcson vannak a pénzügyi tartalékaink: részben a rezsialap miatt, részben azért, mert felkészültünk a veszélyek korára”. Orbán azt mondta, hogy Magyarországot nem lehet sarokba szorítani, Brüsszel nélkül is boldogulunk. 

Brüsszel azzal szembesül, hogy nélkülük is felkel a nap és kukorékol a kiskakas itt nálunk

– fogalmazott a miniszterelnök. 

(Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.