Rekordösszegeket vert el a kormány a kordonokkal zárt frakcióülésre

Több ülést is meg lehetett volna tartani az összegből.

2021. augusztus 23., 07:00

Szerző:

Akár öt kihelyezett frakció ülést is meg tudott volna tartani a magyar kormány a korábban elvert brutális összegből, amit felemésztett a kordonokkal elzárt frakcióülés. A Magyar Narancs írta meg, hogy 56 millió forintot fizetett a Fidesz az önkormányzati tulajdonú Debreceni Sportcentrum Nonprofit Kft.-nek. háromnapos, kihelyezett frakcióüléséért. A Parlament honlapján megjelent adatok alapján a lap azt állítja, rekordról van szó, ennyi pénzből korábban öt kihelyezett ülést is meg tudtak tartani.

Kiemelték, elsőként a Debreciner számolt be róla, hogy június 16-18. között rendkívüli biztonsági intézkedések kíséretében ülésezett a kormánypárt országgyűlési frakciója Debrecenben. E szerint gondosan elzárták a Baltazár Dezső teret, ami a frakcióülésnek helyet adó Kölcsey Központ és a képviselőknek szállást adó Hotel Lycium mögött található. 

A területet kordonokkal és fekete fóliával vették körbe. A Magyar Narancs felidézte azt is: Orbán Viktor nem először bújt fekete leplek mögé a nyilvánosságtól tartva: 2019. februári, Várbazárban tartott évértékelő beszédét szintén leplezve, kordonok mögött tartotta meg beszédét. A helyi lap azt írta: a miniszterelnök és néhány pártvezető, illetve a miniszterelnök-pártelnök közvetlen kísérői nem a Hotel Lyciumban éjszakáztak, számukra szobákat nyitottak az egyébként üres – tehát jól védhető – Aranybika szállodában, amit nemrégiben vásárolt meg a közpénz százmilliárdokkal megajándékozott Mathias Corvinus Collegium.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlamnt plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.