Orbán: Zelenszkij megköszönte a magyar támogatást

Az orosz–ukrán háborúról, annak gazdasági hatásairól, a katonai védelmi képességek fejlesztésének felgyorsításáról és a migráció elleni küzdelemről kérdezték a miniszterelnököt a Kossuth rádióban.

2022. július 1., 09:29

Szerző:

Ukrajna megtette a kezdő lépést, de még nagyon hosszú folyamat vár rá, mire az EU teljes jogú tagja lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában. Szerinte, ha Ukrajna valóban az EU tagja akar lenni, akkor meg kell felelnie az uniós, így pedig a magyar elvárásoknak is. Azt azonban nem sikerült elérnie Orbánnak az osztrákokkal, szlovákokkal az EU-csúcson, hogy Bosznia is megkapja az uniós tagjelölti státuszt. A miniszterelnök szerint sokan még mindig nem értik az Európai Unióban, hogy a balkáni nyitás mennyire fontos lenne.

A miniszterelnök megemlítette, hogy tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki megköszönte a magyar támogatást. 

A NATO súlyosabb eset volt – vélekedett. A kormányfő szerint lassan szembe kell nézni a realitásokkal. Mindenki az ukránok oldalán áll. Akármilyen viták voltak a két ország között, nem volt Oroszországnak elég oka arra, hogy egy ország megtámadjon egy másikat. „Mindenki az ukránok oldalán áll természetesen” – mondta.

A front gyorsabban közelíthet hozzánk, mint gondolnánk

A miniszterelnök elmondta, hogy a haderőfejlesztési program sebességét két-háromszorosára kell növelni, és nagyon gyors képességfejlesztési munkát kell elindítani.

„A NATO is érzi, hogy baj van” – folytatta Orbán. Ezért arról döntöttek, hogy megerősítik a szövetség keleti szárnyát, így Magyarországot, Romániát, Szlovákiát és Lengyelországot is. 

A szankciókról úgy vélekedett Orbán Viktor, hogy  Magyarország sosem volt híve a szankciós politikának, de mivel az uniós államok jó része hisz a szankciós politikában, ezért úszunk az árral – mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy szerinte nem lehet minden héten vétózni, Magyarország számára ez „elviselhetetlen lenne”.

A miniszterelnök szerint, ha nincs béke, akkor a gazdaság menetel a recesszió irányába. Nem szankciókra lenne szükség, hanem azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra – jegyezte meg Orbán Viktor. Elmondta: Magyarországnak a béke oldalán kell lennie, ugyanis a háborús inflációt úgy lehet megfékezni, ha a háborúnak véget vetünk. El kell érni, hogy tűzszünet legyen – ismételte. Szerinte a békével mindenki jól járna.

A migrációs válsággal kapcsolatban elmondta, hogy „Magyarország különleges ország”, mert az ukrán menekülők és az illegális határátlépők áradata egyszerre sújtja az országot.

Elmondása szerint eddig 800 ezer menekült érkezett Ukrajnából, miközben 100 ezer illegális határátlépő érkezett dél felől. Mint mondta, tavaly 400 embercsempészt fogtak el, idén azonban már 750-et. Ezek a számok azt mutatják, hogy az elmúlt évben jócskán emelkedett az embercsempészek száma.

Orbán Viktor szerint határvadász feladatokra kell kiképezni több ezer embert, ugyanis most erre van szükség ahhoz, hogy megállítsák az illegális migrációt.

(Kiemelt képünk: Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)