Megvan, kit küldene Orbán Viktor az Európai Bizottságba

Orbán Viktor nyilvánosságra hozta, kit jelöl az Európai Bizottságba. 

2024. július 29., 15:56

Szerző:

Orbán Viktor felfedte a jelöltje nevét, nagy meglepetés nincs, Várhelyi Olivér az. A miniszterelnök az X-en tette közzé Várhelyi nevét, azt követően, hogy egyeztett Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével – szúrta ki a 444.hu.

Megvan a jelölt

A kormányfő a bejegyzésében azt írta, Várhelyi az elmúlt öt évben bebizonyította, hogy az EU pozitív erőként képes változást elérni a szomszédságában és azon túl is. Ezenkívül így fogalmazott: 

Kiváló munkát fog végezni a következő bizottságban!

A bejelentésre maga Várhelyi Olivér is reagált, aki azt írta: 

Óriási megtiszteltetés Miniszterelnök úr felkérése és jelölése, hogy tovább szolgáljak az Európai Bizottság magyar tagjaként. Egyúttal várom a megkezdett közös munka folytatását von der Leyen elnökasszonnyal. 

Elegük van

Egyes sajtóinformációk szerint viszont az uniós vezetőknek elege van Orbán Vikor Ukrajnával szembeni állandó obstrukciójából, ezért azt tervezik, hogy büntetésként Magyarországnak gyenge tárcát adnak a következő Európai Bizottságban. A Politico ezzel kapcsolatban külön ki is emelte, hogy Magyarország a következő ciklusban is szeretné megtartani a bővítéspolitikáért felelős biztosi pozíciót, ami Ukrajna csatlakozásának előkészítésére is jelentős befolyással bírna. Azonban a többieknek nincs kedvük ahhoz, hogy Várhelyi, a jelenlegi biztos ugyanebben a pozicíóban folytassa a munkát. Mint mondják, szó sem lehet arról, hogy Magyarország kezében bármilyen erős megbízás legyen.

Elakadhatnak a pénzek 

A mostani bejelentés alapján azt lehet sejteni, hogy Várhelyi Olivért a korábbi pozíciójába jelölik. Ursula von der Leyen korábban egyébként azt kérte, hogy a tagállamok augusztus végéig bezárólag küldjék el egy nő és egy férfi jelölt nevét, abban az esetben, ha nem a korábbi biztost küldenék. A jelöltekkel aztán a bizottsági elnök beszélget majd, ez alapján fog eldőlni, hogy ki és melyik területet kapja majd meg. Ezután aztán az Európai Parlement szakbizottsági tagjai is meghallgatják a jelülteket, végül pedig az Európai Parlament szavazza meg a testület végső névsorát. Ha egy-egy poszton valakit aggályosnak tartanak, itt lehet jelezni – írja az RTL. A portál egyébként azt is kiemelte, hogy az Európai Bizottság legfrisebb jogállamisági jelentése szerint továbbra is rendszerszintű hiányosságok vannak Magyarországon. Bóka János, uniós ügyekért felelős miniszter Tusványoson erre úgy reagált, hogy az Európai Bizottság olyan dolgokat kér számon Magyarországon, amit saját magára sem alkalmaz. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint viszont ezek miatt egyáltalán nem kizárt, hogy újabb uniós pénzeket fagyasztanak majd be.   

 
 (Kiemelt képünkön Orbán Viktor, Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)