Orbán Viktor: Annyi vakcina érkezik, hogy nemcsak harmadjára tudnánk mindenkit biztosan beoltani, hanem negyedjére is

A miniszterelnök szerint ugyanakkor már nem az állam felelőssége az oltás, hanem az egyéneké. Engedélyezik a 12 és 16 éves gyermekek koronavírus elleni beoltását. Kormányinfón válaszolt újságírói kérdésekre a miniszterelnök. 

2021. június 10., 11:42

Szerző:

Orbán Viktor csütörtökön a Kormányinfón beszélt a járvány elleni védekezés új szakaszáról. Az előző napi kormányülésen a belügyminiszter ismertette a járványügyi adatokat, melyek alapján megállapították, hogy egyre gyorsuló ütemben csökken a fertőzöttségi arány. A miniszterelnök szerint „a járvány harmadik hullámát legyűrtük”. Orbán Viktor állítása szerint nemzetközi viszonylatban a beadott első oltások tekintetében második helyen áll Magyarország, a második dózis beadásának tekintetében pedig első helyen. 

Közölte, hogy az Európai Unióban Magyarország az egyetlen olyan ország, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek. Szerinte így az oltás már egyéni felelősség és nem állami, mert már „az oltatja be magát, aki akarja”. 

Nyugati vakcinából még 17 millió adag biztosan érkezik,

a miniszterelnök szerint így nemcsak harmadjára tudnának mindenkit biztosan beoltani, hanem negyedjére is.

Szputnyik vakcinából 40-50 ezer maradt. A kormány tegnap döntötte arról, hogy engedélyezi a 12 és 16 éves gyermekek koronavírus elleni beoltását. 

Akinek lejárt a második oltásra kijelölt határideje és nem veszi fel az oltást, az kiesik a védettségi nyilvántartásból, ezáltal a védettségi igazolványa is elveszíti érvényességét. A kormányfő elmondása alapján 1-1,5 hónappal jár Magyarország előrébb az újranyitásban az európai országoknál. 

A munkanélküliség rátája Magyarországon 4,3 százalékos, míg az eurozóna országaiban nyolcszázalékos. A miniszterelnök beszélt arról a járvány elején tett ígéretéről, hogy a kormány annyi munkahelyet fog létrehozni, ahányat a vírus tönkretesz. Orbán jelenleg úgy látja, hogy nemcsak ezt tudja elérni a kormány, hanem lehetőség lesz az év végéig arra, hogy kétszer annyi munkahelyet hozzanak létre, mint amennyi megszűnt a járvány következtében.

„A gazdaságvédelem helyét átveszi az újraindítás” – fogalmazott.

A kis- és középvállalkozások jelentős adókedvezményekre számíthatnak.

Az átlagbérrel rendelkező szülők 2022-ben visszakapják a 2021-ben befizetett adójukat.

Az újraindításról nemzeti konzultációt fog tartani a kormány. A nemzeti konzultációban többek között a hitelmoratóriumról, az európai szintű klímaadóról és a migrációs kvótáról is fognak kérdezni. 

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)