Orbán Viktor alkotmányt módosítana a Mi Hazánk kedvéért

Orbán Viktor a parlament hétfői ülésnapján nyitottnak mutatkozott arra, hogy eleget tegyen a Mi Hazánk alkotmánymódosítási kezdeményezésenek, amellyel a készpénzhasználat jogát foglalnák az Alaptörvénybe. 

2024. február 27., 08:03

Szerző:

Toroczkai László arról faggatta Orbán Viktor miniszterelnököt a parlamentben, hogy hogyan vár együttműködést, ha nem támogatták a Mi Hazánk javaslatát a készpénzhasználat alkotmányos védelméről.

„Miniszterelnök úr, úgy tűnik, önök mindig a bankok és a bankárok oldalán állnak a magyar emberekkel szemben” – mondta Orbán Viktornak a parlamentben este, az azonnali kérdések órájában Toroczkai László, aki szerint így volt ez a devizahitelesek esetében, de a banki díjak is annyit nőttek az elmúlt egy évben, hogy azzal Magyarország az első öt között van az EU-ban. A Telex tudósítása szerint Toroczkai László a azt is mondta, minden területen fokozatosan szorítják ki a készpénzhasználatot, a Volánbusznál például már büntetik. 

A kormányfő azt válaszolta, miután ők a készpénzhasználat mellett vannak, azt gondolták, nem szükséges jogi védelmet nyújtani azon túl, ami van.

„Ha önök azt gondolják, hogy ezt érdemes az alkotmányba emelni, nem leszünk akadályai ennek”

– mondta Orbán, aki szerint úgyis van 3-4 komoly téma, amit alkotmányba emelnének. „Nyugodtan összerakhatjuk egy csomagba, szívesen várjuk a kezdeményezésüket, és fogunk ezzel foglalkozni” – válaszolta.

A Mi Hazánk szerint a készpénz betiltása egy lépés az „új világrend” felé

A Mi Hazánmk régóta szorgalmazza a készpénzhasználat alkotmányos védelmét, állsápontjuk szerint a készpénzfizetés alapvető szabadságjog, ezért aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a témában. Mint kifejtik: „A készpénz már többször felmerült betiltásával újabb »összeesküvés-elmélet« válhat valóra, jelenleg Kína, az USA és az Európai Központi Bank foglalkozik leginkább az új világrendnek ezzel a fejlesztésével, a digitális pénzzel. A Covid-diktatúra alatt már tettek lépéseket a totális megfigyelés felé, most pedig a még szabadságjognak tekinthető készpénzhasználat betiltásával egy gombnyomással el is vehetnék a pénzét bárkinek. Kínában rendszeresen fagyasztják be az állam ellenségeinek minősített személyek bankszámláit, sőt Kanadában is 2022 elején zárolt a kormány – bírósági végzés nélkül – több száz olyan bankszámlát, amit a Covid-diktatúra elleni kamionos tüntetések szervezőihez tudtak kapcsolni.”

A párt szerint a készpénzhasználat lopakodó betiltása már el is kezdődött. Álláspoontjuk szerint „egyre elterjedtebb jelenség Magyarországon is, hogy nem lehetséges készpénzben fizetni. Pl. árukiadására létesített automatáknál, fesztiválokon, sportrendezvényeken is egyre gyakoribb ez. A postabezárásokkal az időseket is kényszerítik a bankkártyahasználat felé, és sok helyen pl. tömegközlekedési jegyet sem lehet már vásárolni készpénzért, így büntetés is várhat a bankkártyával nem rendelkezőkre.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Mi Hazánk tüntetés 2021. március 15-én Budapesten. Fotó: Dimény András/168)

Kontinensünk döntő részén nyugodt, száraz időjárás uralkodik egy nyugat-európai központú anticiklon eredményeként. Hazánkban is berobban a nyár.

A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A kormány itt arra gondolt, hogy majd a támogatott háztartások a jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházásoknak köszönhetően könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt.