Feljelentés lett Orbán Ráhel földügyletéből

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője kérdezett rá a legfőbb ügyésznél, hogy szerinte nem gond-e az, hogy Orbán Ráhel földvásárlásai kapcsán törölték az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket. Polt Péter a kérdést feljelentésként értékelte. 

2024. január 8., 17:57

Szerző:

A 168.hu is beszámolt arról, hogy alig egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket. Az eset kapcsán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője arról kérdezne a legfőbb ügyészt, hogy szerinte Tokaj-Hegyalján nem gond-e az állami elővásárlási jog törlése. Polt Péter feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdését – írta meg a 24.hu.

Orbán Ráhel tavaly április 18-án két adásvételi szerződést kötött összesen 94 hektárnyi földterületre a tokaji borvidéken. A földhivatal bejegyezte a tulajdonjogot, senki sem élt elővásárlási jogával, az állam sem, noha azt két ciklussal korábban még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztésére jegyeztették be a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra.

Egy örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint jogszerűen nem lehet törölni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjáról. Vadai Ágnes kérdésére a legfőbb ügyész mindenesetre ezúttal is csak annyit válaszolt, hogy a kérdését feljelentésként értékelte, azt elbírálásra továbbította a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Linkedin)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.