Törölték az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel tokaji, világörökségi ingatlanjainról

Nem válaszolnak az állami szervek arra, hogy miért törölték Orbán Ráhel tokaj-hegyaljai, a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket.

2023. december 8., 11:58

Szerző:

Alig egy hónappal azután, hogy Orbán Ráhel nevében eljárva Tiborcz István aláírta a tokaj-hegyaljai földbirtokok átruházásáról szóló adásvételi szerződéseket, törölték a világörökséghez tartozó ingatlanok tulajdoni lapjairól az állam elővásárlási jogát tartalmazó bejegyzéseket. Hogy miért, arra nem válaszolnak az állami szervek – írja a 24.hu.

Az adásvételi megállapodásokat április 18-án írták alá, ezzel 94 hektárnyi földterületet szerzett meg Orbán Ráhel a tokaji borvidéken. A földtörvény alapján az aláírással még nem lépnek életbe a szerződések, a szomszédos földek gazdái ugyanis élhettek volna elővásárlási jogukkal, csakúgy mint az állam. A tizenkét legértékesebb területnél senki sem jelentkezett elővásárlási igényével, így a földhivatal bejegyezte Orbán Ráhel tulajdonjogát.

Az állam sem élt az elővásárlási jogával, sőt a 24.hu szerint a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól május végén törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát. Jogszerűen nem lehetne törölni az állam elővásárlási jogát a világörökségi területeken fekvő ingatlanok tulajdoni lapjáról.

A portál megkereste az illetékes minisztériumokat, hogy kiderüljön, hogyan törölték az elővásárlási jogot, ám a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium sem válaszolt a megkeresésre. Így nem tudni azt sem, hány esetben kérték az állami elővásárlási jog törlését.

(Kiemelt képünk forrása: LinkedIn)