Orbán politikája egyre jobban elszigeteli Magyarországot

Az Európai Bizottság alelnöke, aki az európai szocialisták csúcsjelöltje lesz, kijelentette: nem tudja elképzelni az európai közösséget Magyarország nélkül. Ha azonban Orbán Viktor politikája folytatódik, akkor Magyarország tagadhatatlanul egyre jobban elszigetelődik.

2018. november 27., 16:25

Szerző:

– Az a kérdés, hogy dolgozunk-e egymásért? Hogy az Európai Unió állampolgárai mellett döntünk-e? Hogy az Európai Unióba vetett hit mellett döntünk-e? Kiállunk az értékeink közösségéért? Dolgozunk-e azon, hogy együtt, jobban éljünk Európában? Vagy amellett döntünk, hogy tovább harcolunk egymás ellen, s hagyjuk, hogy a nacionalisták két csoportra osszák a közösséget? Ezt a döntést kell meghoznunk. Én arra kérem a magyarokat, – minden magyart, embereket, akiket több mint negyven éve ismerek –, hogy válasszák az első lehetőséget. Dolgozzanak velünk, hogy egy jobb hellyé tehessük Európát. Egy igazságos, biztonságos hellyé. (...)

Biztos vagyok benne, hogy együtt egy önbizalomtól duzzadó, nyitott, minden polgárával egyformán törődő és tisztességes bért biztosító, a kihívásokkal szembenézni képes Európát építhetünk. Egy nyitott, egy minden egyes állampolgárával, így minden egyes magyar állampolgárral törődő Európát.

Ezt mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az MSZP vezetőjével, Tóth Bertalannal, választmányi elnökével, Kunhalmi Ágnessel, illetve a párt EP-képviselőivel, az uniós kampányfőnök Ujhelyi Istvánnal, valamit Szanyi Tiborral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP és Ujhelyi István is élőben közvetítette az eseményt Facebook-oldalán. Nem véletlenül: Timmermans megjelenése és a pártvezetőkkel történt tárgyalása ugyanis nagy jelentőségű.

Főként azért, mert az Európai Bizottság alelnöke már többször bizonyította, hogy jelentős figyelmet szentel Magyarországnak, ráadásul komoly esélye van arra is, hogy ő maga mérkőzik majd meg Manfred Weberrel, a Fideszt is tömörítő uniós pártcsalád, az Európai Néppárt csúcsjelöltjével szemben jövőre. Az európai szocialisták és más, elsősorban baloldali pártcsaládok támogatását élvezve ugyanis Timmermans eséllyel pályázhat az Európai bizottság elnöki tisztségére is.

Ugyanakkor a jogállamiságért, alkotmányosságért és állampolgári jogokért felelős európai bizottsági alelnök jelenleg még nem kampányol. Éppen ezért most többek között az MSZP által csak rabszolgatörvénynek csúfolt készülő jogszabályról tárgyalt a szocialisták Brüsszelben vendégeskedő választmányával.

A sajtótájékoztatón Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke arról beszélt, az MSZP-nek elévülhetetlen érdemei vannak Magyarország uniós csatlakozásában.

– A szocialisták EU-szenvedélye azóta is töretlen, ezért kezdeményeztük, hogy a legnagyobb Európa-párti erőként hozzuk létre a lehető legszélesebb Európa-párti szövetséget – deklarálta az MSZP elnöke, majd azt ígérte, minden szélsőséges populista nézettel és figurával szemben felveszik a harcot. Például Orbán Viktorral, aki olyan szélsőséges pártokkal működik együtt, amelyek kifejezetten az európai közösséggel szemben határozzák meg magukat, és hitvallásuk ugyanaz, mint a magyar miniszterelnöké: „az EU csak adja a pénzt, de nem merészeljen semmilyen európai normát – például a jogállamiságot – számon kérni”.

Timmermans szerint nincs veszélyben Magyarország uniós tagsága, biztos benne, hogy az emberek többsége szereti és az Unióhoz akar tartozni. Ugyanakkor az Európai Bizottság látja a Magyarországon végbement antidemokratikus folyamatokat, és figyelemmel követi az egyes törvényeket, mindazokat, amelyek az igazságszolgáltatás, így a bíróságok függetlenségét, vagy a szabad véleménynyilvánítást és sajtót érintik-

Az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: nem is tudja elképzelni az európai közösséget Magyarország nélkül. Ha Orbán Viktor azonban politikája folytatódik, akkor Magyarország tagadhatatlanul egyre jobban elszigetelődik.