Orbán lemondott a gazdaságélénkítésre szánt EU-s pénz több mint feléről

A miniszterelnök arra hivatkozott, Magyarország nem akar eladósodni, noha a kormány Kína és Oroszország hiteleit azért elfogadta.

2021. április 27., 09:44

Szerző:

Orbán Viktor pénteken váratlanul bejelentette, hogy a Magyarországnak járó 5800 milliárd forintos, RRF nevű EU-s gazdaságélénkítő csomagból csak 2500 milliárd forintnyit akar lehívni a kormány – írja a 444.hu. Ez a teljes keretnek nem egészen 43 százalékát jelenti. Mint írják, a magyar kormány egészen péntek estig a teljes keretről tárgyalt a Bizottsággal, ahogy korábban fél éven át, és a magyar kormány honlapján jelenleg is egy ekkora összegről szóló terv olvasható. Orbán viszont azt mondta, hogy a terv végül csak 2500 milliárdos lesz, és azt hamarosan be is adja a kormány.

A magyar kormány tavaly ősz óta dolgozott azon a terven, hogy mire költené az EU gazdaságélénkítő csomagjából járó pénzt. A terveket a tagállamoknak április 30-ig kell leadniuk, a magyar terv több mint 400 oldalas piszkozata április közepén jelent meg, és eszerint Magyarország még 5800 milliárdot költött volna.

A lap azt írja, úgy tűnik, az Európai Bizottság nem volt maradéktalanul elégedett a magyar tervekkel. A tagállamok vezetői ugyanis meghatároztak bizonyos szempontokat, hogy mire mehet a közös pénz, és a magyar terv arányai nem mindenben feleltek meg ennek.

A lap úgy tudja, elsősorban azt kifogásolta a Bizottság, hogy az úgynevezett „országspecifikus ajánlásokban” meghatározott célok közül kevésre költene a kormány, főleg nem a korrupció elleni küzdelemre, a jogállamisággal összefüggő ügyekre.

A csomagból pénteken visszautasított 3300 milliárd forintnyi keret kedvezményes hitel lett volna, amit alacsony kamatra és igen hosszú törlesztési időre vehetett volna fel a kormány. Orbán jelezte Brüsszelben, hogy a csomagból csak a vissza nem térítendő támogatásnak számító 2500 milliárdra tart igényt.

A kormány hivatalosan azzal indokolta a visszalépést, hogy nem akar eladósodni – erről még Gulyás Gergely szólt hétvégi nyilatkozatában.

A kormány tavaly piaci alapon vett fel összesen 2300 milliárd forintnyi devizahitelt. A paksi orosz hitel, a kínaiaktól várt vasúti és egyetemépítési hitel is összesen 4500 milliárd forintot tehet ki – bár ezek lehívása még jórészt függőben van. A 444.hu-szerint ebből az látszik, hogy a magyar kormánynak az elmúlt másfél évben nem volt elvi kifogása a hitelekkel szemben.

(Kiemelt kép: Pool/AFP | John Thys)