Érkezik Erdogan – erről tárgyal majd Orbánnal

Budapestre érkezik ma Recep Tayyip Erdogan török elnök, Orbán Viktorral tárgyal. A csúcstalálkozón várhatóan szóba kerül a svéd NATO-csatlakozás kérdése is.

2023. december 18., 09:09

Szerző:

Budapestre érkezik ma Recep Tayyip Erdogan, hogy részt vegyen a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésén, ugyanakkor a török elnök látogatása a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója is lesz, ezt két ország a december 18-án kezdődő, egy éven át tartó magyar-török kulturális évaddal ünnepli – írja Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatása alapján atv.hu.

Erdoğan legutóbb az augusztus 20-án volt Budapesten magyar-török csúcstalálkozón.

A portál szerint a csúcstalálkozón szóba kerülhet a svéd NATO-csatlakozás kérdése is, amit a tagállamok közül már csak Magyarország és Törökország nem ratifikált. A ratifikálási törvényjavaslatot tavaly nyáron nyújtotta be a parlamentnek a kormány nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, már csak egyetlen aktus, a zárószavazás van hátra.

A török államfő és a magyar kormányfő hétfőn este a MÜPA-ban is találkozik majd, ahol a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából gálaestet rendeznek, melyen a meghívó szerint Novák Katalin köztársasági elnök is részt lesz.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, jelentős forgalomkorlátozások lesznek Budapesten a török elnök látogatása miatt, főként a Hősök tere – Andrássy út – Kiskörút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd útvonalon, az ezt keresztező szakaszokon és a budai Vár környékén.

 

A török delegáció érkezése miatt életbe érvénybe lépő útlezárások miatt a BKK több járata is rövidített vagy módosított útvonalon közlekedik, így hosszabb menetidőre kell számítani: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnél 10–30 perces forgalomkorlátozásra kell számítani 11.20 és 12.10 között, majd a delegáció útvonalán, várhatóan 11.40 és 12.40 között lezárják a Dózsa György utat és az Andrássy utat a Hősök terénél ünnepélyes fogadás és koszorúzás miatt 12.30 és 13.10 között 10 perces szakaszos, időszakos lezárásokra kell számítani az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Deák Ferenc tér – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Palota út – Dísz tér útvonalon, és 12, illetve 14 óra között lezárják a Hunyadi János út – Dísz tér – Palota út útvonalat.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdoğan török elnök Ankarában, 2023. március 18-án. Fotó: Orbán Viktor, Facebook)