Orbán Viktor: Engem is megrángatott a járvány

A miniszterelnök szerint meg kell erősíteni a családokat, és azokat is, akik a legkevesebbet keresik, ezért kell megemelni a minimálbért, ami a többi fizetést is felfelé nyomja. 

2021. június 11., 08:26

Szerző:

Orbán Viktor a szokásos pénteki interjúban a Kossuth Rádión arról beszélt, hogy nő a migrációs nyomás, egyre többen akarnak illegálisan bejutni az országba. Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migráció kérdése – mondta a miniszterelnök. A kormánynak nagyon világos, elutasító álláspontja van, amelyen még keményítenek is, két évig semmilyen migrációt nem engednének - tette hozzá.

Orbán megismételte, amit a csütörtöki kormányinfón is elmondott, hogy leveszik a védettek listájáról azokat, akik nem mentek el beadatni a második oltásukat. A kormány 137 ezer ilyen emberről tud. A miniszterelnök szerint nem lehet kötelezővé tenni, ezért kellett valami ösztönzés. 

„Én is 16 óráztam, engem is megrángatott a járvány” – fogalmazott. Sokan vannak azok, akik részt vettek a védekezésben, "mindannyiunkra ráfér ez a plusz tíz nap szabadság" – tette hozzá.

Orbán szerint egy kevésbé törékeny gazdasághoz erős családokra van szükség és azokat is meg kell erősíteni, akik a legkevesebbet keresik, ezért emelik tovább a minimálbért. Hozzátette: ez nem feltétlenül hoz politikai sikert, mert 1998 és 2002 között is jelentősen emelték a minimálbért, mégis elvesztették a választást – emlékeztetett. 

A minimálbéremelés ugyanakkor nem csak akarat kérdése, meg kell találni az összhangot, hogy a kis- és középvállalkozások ne menjenek ebbe tönkre – mondta Orbán. A jó szándék is könnyen vezethet ellenkező eredményre, meg kell állapodni, hogy mekkora az a szint, amit a kkv-k még ki tudnak gazdálkodni. 

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése magával nyomja a többi fizetést is, és ez így van rendjén – mondta Orbán.

(kiemelt kép: Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.