Orbán: A magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva

Orbán Viktor levélben válaszolt Hegedüs Zsuzsa lemondására.

2022. július 26., 16:12

Szerző:

„Kedves Zsuzsa! Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem” – olvasható Orbán Viktor levelében, amit Hegedüs Zsuzsának küldött, miután bejelentette lemondását a miniszterelnök tusványosi beszéde miatt.

A levelet Orbán Balázs osztotta meg Facebookon, amelyben a miniszterelnök részletezte, hogy a kormány zéró tolerancia politikáját követi antiszemitizmus és rasszizmus ügyében,

„ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.”

Zárásként közölte, hogy tudomásul vette döntését, amit egyébként sajnál.

Hegedüs kedden nyújtotta be lemondását, aki a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott volt, valamint Orbán egyik legrégebbi tanácsadója. A szociológus elküldte a hvg.hu-nak a miniszterelnöknek írt levét is: „Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Hegedüs levelében kifejtette, hogy rendszeresen kiállt Orbán mellett, ha antiszemitizmussal váldolták, ugyanis úgy gondolja – a mai napig –, hogy ez olyan távol áll tőle, mint Makó Jeruzsálemtől. Viszont a tusványosi beszéde „Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)