Orbán beszéde miatt lemondott Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott

A miniszterelnök Tusványoson a „fajok keveredéséről” elhangzott beszéde miatt benyújtotta lemondását kedden Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott.

2022. július 26., 14:23

Szerző:

20 éves barátságát szakítja meg Orbán Viktorral Hegedüs Zsuzsa szociológus, a tusványosi beszéde miatt, amelyben „a fajok keveredéséről” beszélt a miniszterelnök – tudta meg a hvg.hu.

Hegedüs kedden nyújtotta be lemondását, aki a társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott volt, valamint Orbán egyik legrégebbi tanácsadója. A szociológus elküldte a hvg.hu-nak a miniszterelnöknek írt levét is:

„Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

Hegedüs levelében kifejtette, hogy rendszeresen kiállt Orbán mellett, ha antiszemitizmussal váldolták, ugyanis úgy gondolja – a mai napig –, hogy ez olyan távol áll tőle, mint Makó Jeruzsálemtől. Viszont a tusványosi beszéde „Goebbels-nek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán.”

A „homofób” törvényt is felidézte, ugyanis szerinte az is túllépte a vállalhatatlanság határát, de erről már személyesen is kifejtette a véleményét. 

„Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő, amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet. De ettől, a tény súlyossága miatt, még közel 20 éves barátságunk okán sem tudok ezúttal eltekinteni.”

Hegedüs levelét azzal zárta, hogy  „Nagyon remélem, hogy bárminek tudható be, ez a tusványosi, a legvérmesebb fajgyűlölőknek is tetszeni tudó beszéd csak egy kisiklás volt, és a továbbiakban, bár nélkülem, de vissza fogsz tudni térni egy számomra már régen túl autokrata, túl radikálisan EU és migránsellenes álláspontra és így lemosod magadról legalább a ma már a nyugat-európai szélső jobboldal számára is vállalhatatlan, nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját; ami, legalábbis számomra, szöges ellentétben áll azzal a Viktorral, aki 2002 novemberében beállított hozzám és akivel egészen 2013-ig öröm volt együtt dolgozni.”

A szociológus nem csak Orbánnak, hanem Frölich Róbert országos főrabbinak is írt levelet. Levelében hangsúlyozta, hogy teljes mértékben Frölich nyilatkozatával. Ugyanis a főrabbi az elsők között szólalt fel Orbán beszéde ellen. Hegedüs viszont hozzátette, „még annál is súlyosabbnak látom a helyzetet, mint amire Ön hivatkozik.”

Hegedüs a főrabbinak írt levele végén azt írta, hogy örülne, ha személyesen is meg tudnák beszélni, hogy mit tudnának még csinálni.

(Fotó: Komka Péter/MTI)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.