Operatív törzs: Hosszú idő után csökkent az aktív fertőzöttek száma

Budapesten 37, Pest megyében 35 százalékkal kevesebb fertőzöttet találtak az előző héten, mint az azt megelőzőn. Az aktív fertőzöttek száma is csökkenésnek indult.

2021. április 14., 14:59

Szerző:

Hosszú idő után csökkenni kezdett, de továbbra is 272 ezer felett van az aktív fertőzöttek száma – mondta az NNK járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes. Kedden 285, többségében idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel 24 265-re nőtt a koronavírussal összefüggő halálozások száma.

Továbbra is több mint tízezren vannak kórházban, közülük 1204-en szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre, a március végi adatokhoz viszonyítva azonban ez is csökkenést jelent.

Galgóczi elmondta: Magyarországon a 14. héten 35 413 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez 13 334-gyel kevesebb, mint az azt megelőző héten. Az új fertőzöttek száma országosan 27 százalékkal csökkent a 13. héthez képest: legnagyobb mértékben Komárom-Esztergom megyében, ahol 45 százalékkal, de Budapesten is 37, Tolna megyében 36, Pest megyében 35 százalékos a csökkenés az előző héthez képest.

A múlt héten az új esetek csaknem 14 százalékát a fővárosban, 13 százalékát Pest megyében diagnosztizálták, a fertőzés mértéke Zalában volt a legalacsonyabb, 2 százalék.

A beoltottak száma kedden átlépte a 3 milliót, 1 290 709 ember pedig már a második oltást is megkapta. A magyar lakosság 30,7 százaléka kapott oltást, az európai uniós átlag 15,8 százalék. Szerdán kapnak oltásra hívó sms-t azok a pedagógusok, iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók, akik az elmúlt két hétvégén nem tudtak elmenni az oltópontra. Őket Pfizer-vakcinával oltják. A lakosság oltása a kórházi oltópontokon Pfizer és Szputnyik-vakcinával, a háziorvosoknál AstraZeneca-oltóanyaggal folytatódik.

Galgóczi elmondta: bármelyik védőoltás beadása után előfordulhat, hogy a beoltott megfertőződik, de az oltás a töredékére csökkenti a súlyos betegség lehetőségét.

A vakcina beadása után is be kell tartani a járványügyi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat, a kézmosási és a maszkviselési kötelezettséget., és kifejezetten óvatosnak kell lenniük azoknak, akiknek súlyos krónikus alapbetegségük van, és a fertőzés szempontjából egyébként is kockázati csoportba tartoznak.

(Kiemelt kép: koronavirus.gov.hu)