Operatív Törzs: Felesleges letesztelni az egész országot, olyan információkat kapunk, ami nincs hatással a járvány kezelésére

2020. április 3., 12:21

Szerző:

Már 623 fertőzött van Magyarországon, és az elmúlt napon 5 idős beteget veszítettünk el, sokféle betegségben szenvedtek - mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos a pénteki Operatív Törzs tájékoztatóján. A minták laboratóriumi vizsgálata gőzerővel folyik, ezért nő a mintavételek és vizsgálatok száma. Ma már több mint 17 ezer vizsgálatot végeztünk, és 43 gyógyult van.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, de nagyjából egyenletesen oszlik el az igazolt fertőzöttek száma. Ott vannak többen, ahol sűrűbben lakott területek vannak - mondta el. Itt magasabb a fertőződési arány.

Továbbra is fontos, hogy kerüljük azokat a helyzeteket, ahol a vírus átadására lehetőség van - mondta el.

Csak indokolt esetben hagyjuk el otthonainkat, mert ez az az eszköz, amellyel el tudjuk laposítani a járványgörbét.

Ezzel a járványt időben picit meghosszabbítjuk, de az egészségügy számára nem ró olyan terhelést, hogy ne tudjuk ellátni a betegeket.

Ebben rengeteget tud nekünk segíteni a lakosság - mondta a tisztifőorvos.

A WHO ajánlásai alapján néhány tévhitet is megcáfolt a tisztifőorvos. Nem igaz, hogy a kézszárítás elpusztítja a vírust, a kézmosás is csak lemossa őket, ezért nagyon fontos. Az UV lámpa használata a bőrön segít: ez is helytelen gyakorlat, mert a bőrt nagyon igénybe veszi - mondta el Müller. Ez bőrirritációt is okozhat. A hőszkennerek hatékonyságával kapcsolatban elmondta, hogy ez limitált közegben elegendő, ha 38 fok feletti láza van, de ennek a módszernek is megvannak a korlátai.

Téves az is, hogy az egész testet alkoholos-klóros permettel kell leszórni, hiszen az a szervezetbe bejutott vírussal már semmit nem tud kezdeni, de a bőrre és a nyálkahártyákra nagyon káros. Semmiképp nem érdemes így eljárni.

Az oltások még nem állnak rendelkezésre. A hatóanyagon számos kutatócsoport dolgozik, de a koronavírus ellen ez még nem áll rendelkezésre - mondta Müller Cecília. Erre még várnunk kell, mint ahogy az antibiotikumok sem hatékonyak a koronavírus ellen. Antibiotikumot akkor alkalmazhatnak, ha vírusos eredetű tüdőgyulladás van jelen, és így akarják elkerülni a baktériumos ráfertőződést.

A gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban a kiadott kézikönyv az irányadó.

Az életkorhoz kötött védőoltást nem indokolt elhalasztani,

mondta a tisztifőorvos. A védőnői ellátást úgy szervezték meg, hogy ők rendelkezésre álljanak, akár telefonos konzultációs formában is. Ha védőoltásra be kell menni, akkor az tanácsadáson történik, tehát ott elvileg beteg gyermek nem lehet jelen. Müller szerint próbáljunk meg időpontra érkezni, és egyszerre csak egy gyermek és egy szülő legyen jelen a tanácsadóban.

Az összes többi betegség ellen a gyermekeknek meg kell kapnia a védőoltást. Ez erősen javasolt a tisztifőorvos szerint.

A kampányoltásokat későbbre, a járvány utáni időszakra halasztották.

Megint érkezett védőeszköz - mondta el Müller Cecília, így ismét tudnak az orvosoknak védőeszközt biztosítani. Az egészségügyi dolgozóknak köszönetet mondott a tisztifőorvos.

Elmondta, a telefonos orvosi konzultációk jól működnek, minimálisra csökkentették a kontaktus számát. Aki a szakellátó helyeken felszabadult az elektív műtétek felszabadulása miatt, ők konzultációval a háziorvosok rendelkezésére állnak - mondta el Müller.

A kórházparancsnokok szerint a kijelölt kórházak felkészültek a tömeges megbetegedésekre, a vezénylési terveket aktualizálták, így mindenkit vezényelni tudnak a többletfeladatok ellátásra.

Ma 31 kórházba érkeznek meg az egyéni védőfelszerelések, és a rendőrség is megkapja a mai napon a védőfelszereléseket - mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes. A mai napon is érkezik egy nagy szállítmány - mondta el.

Egyre többen szegik meg a kijárási korlátozást

564 szabálysértési feljelentést tettek hatósági házi karantén be nem tartása miatt, 231 esetben helyszíni bírságot hajtottak végre. A kijárási tilalmat egyre többen szegik meg - mondta el Kiss Róbert. 2044 szabálysértési intézményt kellett foganatosítani, ebből 1442 figyelmeztés volt.

Eddig 143 büntetőeljárást indítottak, ebből 36 esetben rémhírterjesztés volt, 33 csalás.

Még nem tudjuk, mekkora védettséget jelent, ha valaki már megkapta a vírust, ezért

aki gyógyult, az olyan esetnek minősül, mint aki még nem kapta meg a vírust.

Ha jelentős mennyiségű ellenanyag termelődött, az nyilvánvaló védettséget jelent - mondta el az országos tisztifőorvos. De hogy ez mekkora védettséget jelent, ezt nem tudjuk egyelőre.

Arra a kérdésre, hogy a stadionokat is használhatja-e az operatív törzs, azt válaszolta, hogy egyelőre rendszerezik az igénybe vehető intézményeket.

A hazatérő kamionosokkal kapcsolatos protokoll Kiss Tibor elmondta, hogy az erre vonatkozó szabályok szerint azok a magyar állampolgárok, akik a nemzetközi teherforgalom vonatkozásba hazánkba érkeznek, nekik teszten kell átesniük. Ha nincs gyanú betegségre, akkor az árút leszállítják, majd utána kizárólag a kijárási korlátozást kell betartaniuk.

A hatósággi házi karantén ellenőrzésekkel kapcsolatban Kiss Tibor elmondta,

mindenkit szúrópróbaszerűen fogunk ellenőrizni. 

Müller elmondta, hogy egyelőre egészségügyi dolgozó nem halt meg. Hozzátette, hogy a közzétett megbetegedési adatok a betegek lakhelyét mutatják, nem a megbetegedés helyét. A tesztelés protokollja nem változott. A páciensnek továbbra is telefonon kell értesítenie a háziorvost, aki szól a mentőszolgálatnak.

Sokan mondják vissza maguktól a kezeléseket - mondta el Müller. Felhívja a figyelmet, hogy sokan bizonyos tévhitek mentén elhagyják a gyógyszereiket. Minden változtatást csak az orvossal konzultálva tegyék meg.

Fogorvoshoz sürgősségi esetben lehet elmenni, ha begyulladt a nyálkahártya, vagy nagyon fáj a beteg foga 

- válaszolta Müller Cecília újságírói kérdésre.

Koronavírus - Szent László Kórház Vérvételre előkészített csövek a koronavírussal érintett új betegek fogadására kialakított egyik osztályon a fővárosi Szent László Kórházban
Fotó: Szigetváry Zsolt

Csak akkor nem kell a külföldről hazaérkező magyaroknak karanténba vonulnia, ha van egy igazolása, hogy külföldön ellenőrzött módon letöltötte a karantént, és igazoltan negatív. Minden más esetben két hét hatósági házi karanténba kell vonulniuk a külföldről hazaérkezőknek.

Felesleges letesztelni az egész országot, egy olyan információt kapunk, ami nincs hatással a járvány kezelésére.

Ezt Müller Cecília mondta, hozzátette: a jelenleg meghozott óvintézkedések segítik fékezni a legjobban. 

A halálozási rátával kapcsolatban a tiszti főorvos elmondta, hogy az erre időszakra eső halálozás alacsonyabb, mint az elmúlt két évben. 

Nem számhoz kötött, hogy valamit járványnak minősít a hatóság - mondta el Müller Cecília. A WHO ajánlását követjük abban, hogy hány pozitív teszt után minősítenek valakit betegnek, és ez a második teszt - mondta a tisztifőorvos. A betegek kapnak klorokint, amennyiben szükségesnek véli a klinikus. A készleteket felhalmozták, és rendelkezésre állnak az országban.

Minden fegyver, amit egy klinikus be tud vetni, az rendelkezésre áll az országban - mondta Müller.

 

A 168 Óra újfent több kérdést küldött az Operatív Törzsnek: 

  • Mi a véleménye Tisztifőorvos-asszonynak a nyájimmunitásról? Ha sokan megbetegednek, képes lehet a vírust semlegesíteni hosszútávon? Mi a véleménye például Svédországról, ahol a jelek szerint ezt az elvet követik?
  • Korábban elhangzott, hogy sikerült ellaposítani a járványgörbét, ezt Tisztifőorvos-asszony is megerősítette. Ez jelentheti azt, hogy tovább is fog nálunk tartani a járvány, tehát nem kevesebb lesz a beteg, csak elviselhetőbb lesz a terhelés az egészségügynek?
  • Csütörtöki tájékoztatón említette, hogy a koronavírus jelenlétének meglétéhez/kizárásához kettő teszt kell, szemben a gyógyultakkal, amit viszont három vizsgálat állapít meg. Nem lenne indokolt a vírus jelenlétét is három teszttel vizsgálni? Ha nem, miért nem? Külföldön is van erre példa, és tudunk olyan sportolóról, akin csak egy tesztet végeztek, mert amúgy már rég volt külföldön (az alapján pedig nem volt koronavírusos).
  • Az előbbihez kapcsolódik: változott-e mostanában a protokoll, illetve a házi orvosok eljárásrendje? Ha igen, pontosan miben?

Ezekre a mai tájékoztatón hiába vártunk választ.

 

 

 

 

 

 

2024. április 28., 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.