Önkormányzat kontra horgászegyesület: kölcsönös feljelentések a gyékényesi bányatónál

Június végétől elvileg tilos lesz minden horgászati és az egyéb vízhasználati tevékenység a Kotró tavon az önkormányzati partszakaszokon a horgászegyesület közleménye szerint. A tiltás miatt felháborodtak a helyiek, az önkormányzat pedig feljelentést is tett.

2023. június 19., 18:28

Szerző:

A helyiek szerint mostantól nemhogy fürdeni, merülni, csónakázni, vitorlázni nem lehet Gyékényesen, de még a parton kutyát sétáltatni sem – írja a Népszava. Ugyankkor a horvát határ menti település üdülőrészén található az ország legtisztább vizű bányatava a Kotró, amely fontos turisztikai célpont. A tó partján strand is van, sok a jet-skis, a sárkányhajózó és a tájékozódási búvárúszó is.

Teszlákné Navracsics Nikoletta, a település polgármestere közölte a Népszavával, hogy a turisztikai együttműködésről szóbeli megállapodást született a horgászegyesülettel, a konkrét konfliktusról viszont nem akart beszélni, mivel az ügyben rendőrségi feljelentést tettek és a kormányhivatal állásfoglalására is várnak. 

A falu alpolgármestere vette észre, hogy horgászok a tó partján sátrakat vertek fel, ők azt állították, hogy a partszakaszt a horgászegyesülettől bérelték ki. Erről számlát is mutattak, amelyet a BolPlan Kft. állított ki. Ez a cég több Területfejlesztési Operatív Programos pályázatot is nyert Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. választókerület településein, amelyek az egykori fideszes Boldog István ügye nyomán kerültek előtérbe.

A horgászegyesület alelnöke közölte, hogy a szervezet komoly anyagi gondokkal küzdött, ezért átadta az értékesítési jogot több helyi cégnek. Kóródi Zsolt, az egyesület elnöke szerint a BolPlan Kft. ugyanolyan forgalmazó, jegyértékesítő cég, mint az országban horgászjegy-árusítást végző bármely más forgalmazó. A közleménnyel kapcsolatban hozzá tette, hogy a terület a tó húsz százalékát sem fedi le, azon kívül szabadon használható a vízfelület. 

Kóródi szerint az önkormányzat áprilisi testületi ülésén jogszerűtlenül betiltották a horgászatot az önkormányzati területeken. A falu alpolgármestere szerint azonban a horgászegyesület követett el jogsértést azzal, hogy bár rendelet írja elő, mégsem kért közterület-használati engedélyt az általa bérbe adott, amúgy önkormányzati partszakaszra, és hirdeti is ezt a területet. Emellett a számlát kiállító BolPlan Kft. sem kért engedélyt, és szerinte a cég nem is jogosult halgazdálkodásra a tavon.

Emiatt április végén úgy döntött a helyi képviselő-testület, hogy a BolPlan számlázása miatt megkeresi a NAV-ot, tájékoztatja a megyei és az országos horgászszövetséget, a kormányhivatalt és az Agrárminisztériumot is. Gergelics elmondta, hogy a NAV szerint, ha a területet engedély nélkül használta az egyesület, akkor a helyi rendeletek szerint közigazgatási bírság szabható ki, ám ezzel a jegyzőjük nem élt. A minisztérium állásfoglalása alapján a halgazdálkodási szolgalmi jog kizárólag az ingatlan tulajdonosa, használója és a halgazdálkodási jog jogosultja közötti jogviszonyról szól, így a BolPlannak nincs semmi jogosultsága a horgászhelyek bérbe adásával összefüggésben. Ennek ellenére májusban újra bérbe adták a helyeket.

Ezzel szemben Kóródi Zsolt azt állítja, hogy haszonbérleti szerződéssel 2031-ig éppen a szaktárcától kapta meg az egyesület a halgazdálkodói jogot. A törvény alapján az önkormányzat nem hozhat korlátozó intézkedést az egyesület hozzájárulása nélkül. Hozzátette, hogy a tó amúgy nem Gyékényesé és nem is a partján nyaralókkal rendelkezőké, a többségi tulajdonos a Dráva Kavics és Beton Kft., mely ki is zárta a horgászaton kívüli egyéb hasznosítási célt, azzal a kitétellel, hogy vízi és sportesemények külön engedéllyel szervezhetőek. Az önkormányzati korlátozás viszont jogellenes, hiszen az adott területeken nincs is joga korlátozásokat bevezetni, emiatt ők is és a BolPlan is feljelentést tettek – közölte a Népszavával az egyesület elnöke. 

(Kiemelt képünkön: Gyékényes, kavicsbányató. Fotó: Wikimedia Commons/Zerind)