Kitiltották a helyieket az Orczy-parkból az olimpiai selejtező miatt

Az olimpiai selejtező megrendezése így inkább bosszúságot, mint örömet ad a környéken élőknek. 

2024. június 17., 15:32

Szerző:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy Facebook posztban jelentette be, hogy a június 20. és 23. között megrendezett olimpiai selejtező miatt egész júniusra lezárják az intézményhez tartozó, de nagyrészt közparkként üzemelő Orczy-parkot a lakosság előtt a verseny mobil mászófalának felépítésére és bontására hivatkozva – írta meg a 444

A héten megrendezésre kerülő olimpiai selejtezőn az úgynevezett utcai sportok, így a bréktáncosok, a freestyle BMX-esek, a gördeszkások és a falmászók versenyzői mérik össze tudásukat és harcolnak a párizsi olimpián való részvételért. Ez számít idén a legnagyobb nemzetközi sporteseménynek Magyarországon. A selejtezőtornán összesen 464 sportoló, köztük 18 olimpiai érmes és 7 olimpiai bajnok vesz részt, a belépés pedig ingyenes az eseményre.

Négy napos olimpiai selejtező miatt zárták ki a helyieket

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság célja az újfajta selejtezősorozattal, hogy hagyományos stadionok helyett nagyvárosi parkokban, a lakossághoz közel rendezzék őket. A nézők pedig egy igazi fesztivál résztvevőinek érezzék magukat. Ami valóban nemes célkitűzés, nálunk viszont ezt úgy oldották meg, hogy egy hónapra lezárták a parkot a lakosság elől. A kert bizonyos részeit, például a népszerű sportparkot pedig 2 hónapig nem látogathatják a helyiek. 

Május közepe óta nem lehet futni és a szabad téri gyúróeszközöket sem lehet használni, a hónap elejétől június 30-ig pedig teljes a zárlat. Egyedül a játszótér és az uszoda használható, de június 15. és 25. között a játszótér sem. Megfosztva a lakókat Józsefváros egyetlen nagyobb zöldfelületétől, ami a helyi napközis táboroknak is helyszínt szokott adni. Egy felháborodott helyi kommentjére pedig az NKI moderátora ezt a kissé ellentmondásos  választ adta: „Az olimpiai kvalifikációs sorozat koncepciójának része, hogy egy városi parkban rendezik meg, hogy minél közelebb kerülhessenek a városi sportok a lakossághoz.” 

(Kép forrása: Pixabay)

14:16

Karácsony Gergely indítványát elutasította a Kúria, ezt követően a főpolgármester bejelentette: „természetesen nem mond le” és mégsem követel új választást. Vitézy Dávid szerint a főpolgármester újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város.

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára