Fürjes Balázs állandó NOB-tag lett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állandó tagja lett Fürjes Balázs, miután a szervezet Mumbaiban zajló közgyűlése a végrehajtó bizottság szeptemberi javaslatának megfelelően kedden megválasztotta a posztra.

2023. október 17., 09:07

Szerző:

„Az elismerés és bizalom Magyarországnak, a magyar sportnak, a magyar olimpiai mozgalomnak szól, ez nyilvánvaló. Az én dolgom továbbra is az olimpiai mozgalom és a magyar sport alázatos szolgálata, egy csapattagként a sok közül. Köszönöm az egész magyar olimpiai család, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), Gyulay Zsolt elnök, egykori és jelenlegi NOB-tagunk, Schmitt Pál és Gyurta Dániel, valamint a többi bajnokunk egységes támogatását” – mondta a szavazást követően az 51 éves Fürjes Balázs, aki elsöprő többséggel, a szavazatok több mint kilencven százalékával lett a NOB állandó tagja.

Hozzátette: „Schmitt Pál tanácsaira nagyon számítok a jövőben is – négy évtizedet töltött a NOB-ban, minden a kisujjában van, mindenkit ismer, mindent tud, hatalmas tekintélye van a tagság körében. Számomra hatalmas megtiszteltetés és még nagyobb felelősség ez a megbízatás, amelyet a magyar olimpikonok, olimpiai mozgalom érdekeit szem előtt tartva fogok ellátni. Egyedül biztosan nem menne, mindig a csapatmunkában hittem. A magyar sport számíthat rám, és én is számítok csapattársaim együttműködésére”.

„Nagyon örülök és szívből gratulálok Balázsnak, ebből is látszik, hogy tavasszal jó jelöltet választottunk” – fogalmazott Gyulay Zsolt MOB-elnök. „A MOB stratégiai célja volt, hogy Schmitt Pál négy évtizedes tagsága után se maradjunk állandó magyar tag nélkül, ugyanakkor tudni kell, hogy itt nincsenek automatizmusok. A NOB-ba senki sem delegálhat, egyáltalán nem kötelező, hogy legyen NOB-tag Magyarországról vagy bármilyen más országból.”

A sportvezető kiemelte, 206 nemzeti olimpiai bizottság tagja az olimpiai mozgalomnak, mégis csupán egyharmaduknak, hetvenötnek van NOB-tagja, miközben erős és feltörekvő nemzetek állnak sorba, hogy a kiszemeltjük bizalmat kapjon.

„Ezért olyan jelöltre volt szükség, aki amellett, hogy jó a magyar sportnak, évek óta ismert és elismert személy a NOB-ban és a nemzetközi sportdiplomáciában. Csak így volt esély a magyar jelölt gyors megválasztására. Fürjes Balázs fél év alatt célba ért, ez ritka gyors siker. Vállalatvezetésben, nagy nemzetközi sportesemények szervezésében, diplomáciában, városfejlesztésben, politikában, sportvezetőként szerzett tapasztalatai a magyar sport és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt kiemelkedően hasznosak, személyesen is nagy várakozással tekintek a közös munka elé” – összegzett Gyulay Zsolt, aki szerint Fürjes „igazán megfelelő NOB-tag Magyarország számára, aki elszánt és nagy munkabírású csapatjátékos„, akivel a személyes kapcsolata is kiváló.

„Ahogy a mi sportágunkban szoktuk mondani: gondolkodás nélkül bevenném a kajak négyesembe” – fogalmazott a MOB első embere.

„A NOB-tagság szép és felelősségteljes feladat, Fürjes Balázsnak pedig megvan a tudása és a rátermettsége ahhoz, hogy jól végezze ezt a munkát is. Örömmel támogattam a pályázatát, és a következő években szívesen segítem a munkáját, amennyiben erre igényt tart” – mondta Schmitt Pál egykori MOB-elnök, akit szintén Indiában, Újdelhiben tartott közgyűlésen, 1983-ban választottak meg NOB-tagnak.

Gyurta Dániel – aki a NOB sportolói bizottságának tagjaként NOB-tag – úgy fogalmazott: öröm, hogy a magyar sportdiplomácia az elmúlt években sokat fejlődött, és egyre több szervezetben képviselik magyar sportolók és diplomaták a világ sportolóit. „Fürjes Balázs – aki vezette a 2024-es olimpiai pályázatot és számos sportesemény megvalósításában vett részt – megválasztása is egy ilyen ünnepi momentum” – jelentette ki.

Fürjest a MOB kérte fel március végén, hogy nyújtsa be pályázatát az állandó NOB-tagságra. A sportvezető ezt áprilisban pályázta meg, jelentkezését pedig az angol Anna hercegnő vezette tagfelvételi bizottság pozitívan bírálta el a nyár folyamán. Ezt követte a NOB végrehajtó bizottságának szeptemberi döntése, miszerint a nyolc jelölt, köztük Fürjes megválasztását javasolták a közgyűlésnek. Kedden az Olimpiai Chartának megfelelően a kandidálókról a NOB teljes tagsága döntött.

Az újonnan megválasztott tagok között Fürjes a legfiatalabb, és fiatalabb a teljes tagság átlagéletkoránál is. A szavazáson mind a nyolc jelölt megkapta a NOB-tagsághoz szükséges többséget.

Az ötkarikás történelemben Fürjes lett a nyolcadik magyar állandó, saját jogon és nem valamely szervezetben betöltött tisztsége miatt megválasztott NOB-tag Kemény Ferenc, gróf Andrássy Géza, Muzsa Gyula, ifj. Horthy Miklós, Mező Ferenc, Csanádi Árpád és Schmitt Pál után. Aján Tamás mint nemzetközi sportszövetségi elnök, Gyurta Dániel pedig a sportolói bizottság tagjaként került be.

Fürjes Balázs állandó, saját jogon megválasztott tagként 70 éves koráig bizonyosan a NOB tagja marad, és a NOB közgyűlésének döntésével mandátuma meghosszabbítható akár több alkalommal is. Legutóbb az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke volt és jelenleg is tagja a 2032-es brisbane-i ötkarikás játékokat előkészítő NOB-bizottságnak.

Megválasztásával biztosított maradt a folyamatos magyar képviselet a világ legrangosabb nemzetközi sportszervezetében. Korábban Schmitt Pál volt állandó tagja Magyarországról a NOB-nak, de ez tiszteletbeli tagsággá változott a sportvezető 80. életévének betöltésével tavaly, Gyurta Dánielt pedig nyolc évre választották be a sportolói bizottságba, mandátuma a jövő évi párizsi olimpiával lejár.

Fürjes Balázs mellett bizalmat kapott az izraeli Yael Arad, a perui Cecilia Tait, malajziai Michelle Yeoh, a német Michael Mronz, a svéd Petra Sörling, a dél-koreai Kim Dzse Jul és a tunéziai Merez Busszajen.

(Kiemelt kép: Gyulai Zsolt MOB-elnök gratulál Fürjes Balázsnak a NOB-tagsághoz. Forrás: mob.hu)