Októberben tovább gyorsulhatott az élelmiszerárak emelkedése

A jegybank szerint csúnya lehet az októberi infláció is, az élemiszerárak emelkedése pedig  tovább gyorsulhatott 

2022. október 26., 07:02

Szerző:

A szeptemberi 20,1 százalékos éves drágulás után októberben tovább gyorsulhatott az infláció a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai szerint – mondta keddi sajtótájékoztatóján Virág Barnabás a jegybank alelnöke, miután bejelentette, hogy nem változtatnak az irányadó kamatokon, azok tartósan magasak maradnak. A KSH mérése alapján szeptemberben már 35 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, az MNB szerint októberben ez tovább nőtt. Egyes termékek – például a tojás, a burgonya - esetében nagyon komoly áremelések voltak, amelyek felfele mutató kockázatokat jelentenek az októberi inflációban – fogalmazott az alelnök a Népszava tudósítása szerint.

Az energiaárak viszont csökkennek

Az európai energiaárak viszont csökkennek a jegybank szerint, így már körvonalazódik a várva vált inflációs fordulat: ez a következő hónapokra várják. Az onlinekassza-adatok szerint folyamatosan csökken a kiskereskedelmi forgalom, miközben az energiafelhasználás is mérséklődik, vagyis visszaesik a fogyasztás. Ez az inflációs fordulat szempontjából jó hír. Hasonlóan felemás a helyzet a béreknél: az elmúlt hónapokban a megugró infláció miatt a reálbérek emelkedése megszűnt, a következő hónapokban pedig már csökkenés is jöhet. A visszaeső reálbérek tovább mérséklik a lakossági fogyasztást. Ezt az árazási döntéseknél kénytelenek figyelembe venni a kereskedők, emiatt az áremelések mérséklődhetnek – tette hozzá az alelnök. 

(Hízott libát csomagol egy dolgozó az Integrál Élelmiszeripari és Kereskedelmi Zrt. kiskunfélegyházi üzemében 2016. december 5-én. A víziszárnyas-termékeket előállító cég 805 millió forintos kapacitásbővítő beruházást hajt végre, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium 402 millió forint vissza nem térítendő állami támogatással segít. MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.