Sztrájkot hirdettek a buszvezetők – jövő hét kedd délután nem járnak az autóbuszok

Október 25-én, kedden sztrájk miatt 14 és 16 óra között nem járnak majd az autóbuszok a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet közleménye szerint.

2022. október 21., 14:58

Szerző:

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) jövő keddre sztrájkot hirdetett a kért fizetésemelés elmaradása miatt. A sztrájk feltételeiről a feleknek egyelőre nem sikerült megállapodniuk. Az előzetes bejelentés szerint október 25-én 14 és 16 óra között nem közlekednek majd a Volánbusz járatai – írja az Index.

„A foglalkoztatási szabályokra vonatkozó pozitív változtatási igényünket sem tudtuk elfogadtatni a munkáltatói oldallal, azokkal kapcsolatban még konkrét módosítási időpontot sem kaptunk, így nem maradt más eszköz a SZAKSZ számára, mint hogy bejelentse következő demonstratív lépését” – áll a közleményben.

A szervezet szerdán, október 19-én tárgyalt a Volánbusz Zrt. vezérkarával, és az inflációs hatások, a jelenlegi gazdasági helyzet és a megnövekedett rezsiszámlák miatt fizetésemelést kértek. A feleknek ugyan a követelések teljesítéséről és a sztrájk napján biztosított elégséges feltételekről sem sikerült megállapodniuk, ám a Dobi István, a SZAKSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy péntek délután ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. 

A Volánbusz felelőssége a sztrájk alatti menetrend kidolgozása és bejelentése

A vonatkozó törvény szerint a Volánbusznak a sztrájk előtt két nappal kell tájékoztatnia az utazóközönséget a munkabeszüntetés ideje alatti menetrendről. A SZAKSZ szerint a Volánbusz felelőssége a sztrájkmenetrend összeállítása, ha ezt nem teszi meg, akkor október 25-én délután két órán át nem fognak járni a Volánbusz járatai. 

A Volánbusz dolgozói előzőleg október 10-én tüntettek a közlekedési társaság budapesti székháza előtt, ahol idén és jövőre is 20-20 százalékos béremelést követeltek. 

(Kiemelt képünk: Tokajbusz a járat indulásáról és a Tokaji Borongoló jegyről tartott sajtótájékoztatón Tokajban 2022. augusztus 2-án. Új, a vonatokhoz csatlakozó autóbuszjáratokat, Tokajbuszokat indít a Volánbusz Tokaj térségében augusztus 5-től, a világörökség részét képező tokaji borvidék autóbuszos kiszolgálásának turisztikai célú fejlesztéséhez csatlakozott a MÁV-START is. Fotó: MTI/Vajda János)