Testi kényszert, bilincset is alkalmaztak az iskolaőrök

Volt, hogy rendőrbotot is használtak.

2021. szeptember 22., 08:55

Szerző:

Az idei tanévkezdéstől szeptember 19-éig összesen 16 esetben intézkedtek az iskolaőrök, ezek közül négy esetben került sor testi kényszer alkalmazására – közölte az Országos Rendőr Főkapitányság (ORFK) a Népszava megkeresésére. Az esetek többségében lopás és kábítószer-birtoklás miatt indult büntetőt eljárás. 

A Népszava az ORFK-tól megtudta azt is, hogy a tavalyi tanévben összesen 335 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek, ebben az időszakban testi kényszert 23 esetben, bilincset két alkalommal, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak. 

Szeptember 21-ei adatok szerint jelenleg 489 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, a területi szervek állományában pedig összesen 495 képzett iskolaőr van. A Korábbi és a jelenlegi adatokból az látszik, hogy egyre több intézmény tart igényt iskolaőrre ám "hadra fogható" ember egyre kevesebb van, miközben az egyenruhásokra igényt tartó intézmények száma nőtt, az iskolaőrök száma csökkent.  - írja a Népszava. 

Az ORFK további iskolaőrök képzését tervezi. A Népszavával közölték, hogy a következő regionális képzés idén októberben lesz, a jelentkezők pontos számát azonban nem tudták megmondani arra hivatkozva, hogy a toborzás jelenleg is folyamatos. 

(Kiemelt kép: diákok érkeznek a Városligeti Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába 2021. szeptember 1-jén, az iskolakezdés napján. Fotó: Dimény András / 168.hu)



Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.