A CEU rektora szerint a velük történtek az egypártrendszer megszilárdulását jelképezik

2019. október 8., 15:40

Szerző:

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora hétfő délután sajtótájékoztatót tartott az egyetem bécsi kampuszának megnyitója alkalmából. A rektor közölte, hogy a CEU mindig is kiállt a demokratikus társadalmi értékek mellett, az utóbbi időben emiatt sok gondjuk volt Budapesten – írja a Népszava.

Hangsúlyozta, hogy kényszerítették őket arra, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket az osztrák fővárosba helyezzék át.

„De maradunk Budapesten is, nem húzzuk le a rolót. Az Orbán-kormánnyal szembeni kapituláció nem opció”

– tette hozzá.

Fotó: Facebook/CEU

Az egyetem vezetése azután döntött a bécsi költözés mellett, hogy a magyar kormány úgy módosította a felsőoktatási törvényt, hogy annak egyedül a Soros György által alapított CEU ne tudjon megfelelni. Az egyetem mindent megtett azért, hogy eleget tegyen az előírásoknak. New York államban képzéseket is indítottak a Bard College-dzsal együttműködve, de az államközi megállapodást az Orbán-kormány még mindig nem írta alá.

Ignatieff elmondása szerint 200 millió eurójába került az egyetemnek a bécsi kampusz megnyitása.

Idén 600 új diákot vettek fel, közülük 300-at a bécsi képzésekre. Jövőre viszont már valamennyi CEU-s hallgató az osztrák fővárosban kezdi meg tanulmányait. Fodor Éva rektorhelyettes azt mondta a lapnak, hogy Budapesten csak a doktori hallgatók maradnak.

– A CEU költözésével Budapest tudományos, intellektuális és gazdasági szempontból is veszített – jelentette ki Liviu Matei, az egyetem másik rektorhelyettese.

Michael Ignatieff megjegyezte, hogy ami az egyetemmel történt, az csak egy minta része, ami nem a CEU-val kezdődött és nem is a CEU-val fog befejeződni.

– Az egész folyamat az egypártrendszer megszilárdulását jelképezi. Emiatt minden európainak aggódnia kellene – állapította meg a rektor.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.