Megszűnhet a nyugdíjasok támogatatott nyaralása

2020. június 19., 06:33

Szerző:

Idén összesen 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez az Erzsébet-program keretében – tudta meg a Népszava. Tavaly még majdnem 60 ezer nyertes foglalt kedvezményesen szállást, két éve pedig 43 ezer nyugdíjas és 9 ezer fogyatékossággal élő használhatta ki a lehetőséget.

A lap szerint ez a nyugdíjasok szociális üdültetésének végét jelzi.

Az Erzsébet-utalványok forgalmazása 2019. január 1-jétől megszűnt , így a szociális üdültetési programokat működtető Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak (MNÜA) nincs bevétele, ezért megszűnik az a törvényi kötelezettsége is, hogy megszervezze ezeket a programokat. A 2018-ban kibocsátott utalványok után járó jutalékokat tavaly még erre tudták költeni, ősszel kiírták a pályázatokat, mára viszont már nincs elkölthető bevétele az alapítványnak – olvasható a pénteki Népszavában.


Fotó: Magyar Sajtófotó Pályázat

A törvénymódosítás, amelynek értelmében a jövőben kifejezetten a szegény gyerekeknek szól az Erzsébet-program, kivette a szövegből a szociálisan rászoruló kifejezést és már csak a gyerekek üdültetése és étkezése maradt benne.

A szociális üdüléseket a jogszabály kétharmados elfogadásáig közfeladatot ellátó szervként a MNÜA szervezte, de az alapítvány erre vonatkozó feladatait is eltörölte a módosító javaslat, amely idén január 1-jén lépett hatályba – írta meg korábban a Napi.hu.

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.