Nyomozás indult az iszonyatos bűzt árasztó hatvani hulladéklerakó miatt, a fák is pusztulni kezdtek

2018. augusztus 31., 17:57

Szerző:

A Hatvani Járási Ügyészség környezetkárosítás bűntett gyanújával nyomozást rendelt el a Hatvan és Lőrinci határán egy hulladéklerakó közelében tapasztalt talajszennyezés miatt - közölte a Heves megyei főügyész pénteken az MTI-vel.

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint a büntetőeljárást azt követően kezdeményezte a Heves Megyei Főügyészség, hogy soron kívül bekérte és tanulmányozta az illetékes környezetvédelmi hatóság keddi, a helyszínen végzett hatósági ellenőrzéséről készült jegyzőkönyvet. Ennek tartalma szerint a Mátravidéki Erőmű Hatvan és Lőrinci közigazgatási határán lévő, jelenleg hulladéklerakóként üzemelő pernyehányója déli oldalán nagy mennyiségű, részben iszapos, részben folyékony - a szaga alapján szénhidrogén jellegű - anyag terült szét, a mocsaras, nádas területen lévő fák az ismeretlen anyag által érintett területen pusztulni kezdtek.

A Mátravidéki Erőmű
Fotó: Wikipédia

A szennyezés közelében működő hulladéklerakó területén, a terjedő anyaghoz legközelebb egy szennyvíziszap tároló, valamint három lezárt olajos tároló medence található, amelyek erodált rézsűin az ellenőrzéskor a szakemberek nem észlelték szivárgás, vagy túlbukás nyomait.

A főügyész jelezte: az ügyben eljáró Hatvani Járási Ügyészség a nyomozással a Hatvani Rendőrkapitányságot bízta meg.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.