Nyolcvanmilliárd forintunkba került, eddig nulla bevételt hozott

A nyolcvanmilliárd forintért megépített tram-traint az átadása óta ingyenesen használhatják az utasok. Az ország első vasútvillamosának műszaki hibáit még mindig nem sikerült kijavítani.

2022. május 28., 09:34

Szerző:

A Népszava megtudta, hogy tovább nyúlik az az időszak, ami alatt ingyenesen lehet utazni a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint. A Lázár János alá tartozó beruházás négyszer többe, 80 milliárd forintba került a tervezettnél. Az ország első vasútvillamosát tavaly ősszel adták át, de sajnos nem volt zökkenőmentes az indulás technikai hibák miatt.

„A legtöbb bajt az okozta, hogy nagyobb sebességnél kígyózó mozgásba kezdtek a szerelvények, és a pályával is gondok adódtak. A hibákról sokat elárul: eredetileg 20 percenként jártak volna a tram-train-ek, de jellemzően továbbra is csak az óránkénti indulást tudják tartani” – írja a Népszava.

Az „utasforgalmi próbának” nevezett díjmentes időszak eredetileg csak 2022 tavaszáig tartott volna, de a műszaki problémák miatt ezt kitolták május utolsó napjáig. A lap ezért felkereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot, hogy megkérdezze, mikortól, mennyit kell majd fizetni a vasútvillamoson. Ez nem derült ki a minisztérium válaszából, ugyanakkor elmondták, hogy a hibák javításával még nem végezte. Továbbá közölték: „A tram-train használata a tervezett teljes menetrendi struktúra életbe léptetéséig ingyenes az utasok számára.”

(Kiemelt kép: Lázár János Hivatalos Facebook oldala)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.