Nyolcvanmilliárd forintunkba került, eddig nulla bevételt hozott

A nyolcvanmilliárd forintért megépített tram-traint az átadása óta ingyenesen használhatják az utasok. Az ország első vasútvillamosának műszaki hibáit még mindig nem sikerült kijavítani.

2022. május 28., 09:34

Szerző:

A Népszava megtudta, hogy tovább nyúlik az az időszak, ami alatt ingyenesen lehet utazni a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő tram-traint. A Lázár János alá tartozó beruházás négyszer többe, 80 milliárd forintba került a tervezettnél. Az ország első vasútvillamosát tavaly ősszel adták át, de sajnos nem volt zökkenőmentes az indulás technikai hibák miatt.

„A legtöbb bajt az okozta, hogy nagyobb sebességnél kígyózó mozgásba kezdtek a szerelvények, és a pályával is gondok adódtak. A hibákról sokat elárul: eredetileg 20 percenként jártak volna a tram-train-ek, de jellemzően továbbra is csak az óránkénti indulást tudják tartani” – írja a Népszava.

Az „utasforgalmi próbának” nevezett díjmentes időszak eredetileg csak 2022 tavaszáig tartott volna, de a műszaki problémák miatt ezt kitolták május utolsó napjáig. A lap ezért felkereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot, hogy megkérdezze, mikortól, mennyit kell majd fizetni a vasútvillamoson. Ez nem derült ki a minisztérium válaszából, ugyanakkor elmondták, hogy a hibák javításával még nem végezte. Továbbá közölték: „A tram-train használata a tervezett teljes menetrendi struktúra életbe léptetéséig ingyenes az utasok számára.”

(Kiemelt kép: Lázár János Hivatalos Facebook oldala)

2023. június 2., 07:20

Tüntetők ellen intézkedek a rendőrök a csütörtök esti bejelentett státusztörvényellenes demonstráció lezárulta után. A TASZ helszínen lévő megfigyelője szerint a résztvevők csak a békés gyülekezéshez való jogukat gyakorolták.

2023. június 1., 19:54

Új program indítását tervezi a kormány, amelynek keretében ösztönözni fogják a magyar vállalkozások külföldön keletkezett profitjának hazai befektetését a kapacitásaik bővítése érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.