Nyolcszáz magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet

Ingyenesen utazhatják körbe Európát azok a 18. születésnapjukat ünneplő fiatalok, akik nyernek a pályázaton.

2023. október 3., 08:21

Szerző:

Újra lehet jelentkezni az ingyenes európai vonatbérletekre, az idei második pályázati kör most szerdán nyílik meg – közölte a program mentora, Ujhelyi István. Az Európai Parlament képviselője hozzátette, hogy a DiscoverEU-program ezen fordulójában összesen 36 318 vonatbérletet osztanak szét, ebből az előzetes kvóta szerint 797 jut majd a tizennyolc éves magyar fiataloknak. A politikus hozzátette, hogy miután a korábbi pályázatok során is előfordult, hogy a túljelentkezéseket valamilyen módon kompenzálni tudták, ezért a magyaroknak járó vonatbérletek száma is végül adott esetben meghaladhatja majd az előzetesen meghatározott kvótát.

Ujhelyi a részleteket ismertetve elmondta:

a mostani pályázati forduló tehát október 4-én, déli tizenkettőkor nyílik meg és egészen pontosan két hétig, vagyis október 18. délig tart majd. Ebben a körben azok jelentkezhetnek a kivételes lehetőségre, akik 2005. január elseje és 2005 december 31. között születtek, ezt a két dátumot is beleértve.

Ujhelyi István, a DiscoverEU program egyik kezdeményezőjeként és mentoraként arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt évek eddigi nyolc pályázati fordulója során több mint egymillió európai fiatal jelentkezett az összesen mintegy 248ezer kiosztott ingyenes bérletre. Magyarországon is rendkívül népszerű a program, minden fordulóban többszörös a túljelentkezés: eddig összesen több mint 29 ezer magyar tizennyolc éves pályázott a lehetőségre, közülük pedig egészen pontosan 5401-en már részesei is voltak a különleges európai programnak. Azok, akiket a mostani fordulóban választanak majd ki és nyernek ingyenes vonatbérletet, azok a fiatalok legfeljebb harminc napig utazhatnak majd Európában a jövő március és május közötti időszakban.

A „FreeInterrail”-program eredeti koncepciója két fiatal német aktivistától származik, akik néhány évvel ezelőtt azzal az ötlettel álltak elő, hogy az EU minden európai fiatalt lepjen meg egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján.

A javaslatot először Ujhelyi István karolta fel és mentorálta egészen a megvalósulásig. A projekt sikerét szintén jól mutatja, hogy az elmúlt években számos elismerést is elnyert, például az Európai Nívó Díjat, de korábban Ujhelyit is az Év EP-képviselőjének jelölték a program megvalósításáért.

(Kiemelt képünk illusztráció, Pexels)

Hiba, hogy az Európai Bizottság azt erőlteti, hogy a miniszterelnökök tűzzék napirendre Ukrajna EU-csatlakozását, mert az nincs előkészítve. Az azonnali csatlakozás helyett először öt-tízéves időtávra stratégiai partnerségi megállapodást kellene kötni Ukrajnával – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Lezárták a Normafát, mert az ónos eső következtében a fákra rakódott jég az éjszaka megvastagodott, ágak és tenyérnyi jégdarabok szakadnak le, kisebb fák kidőlése is várható – tudatta a XII. kerületi önkormányzat péntek reggel.