Nyitnak a teraszok, nagy forgalomra számítanak a vendéglátósok

Az infektológus szakértő ugyanakkor óvva intett a tömegtől. 

2021. április 18., 11:20

Szerző:

A jövő hét végére mindenhol biztonságosan újra lehet nyitni a teraszokat, és ha jó idő lesz, nagy forgalom várható a vendéglátóhelyeken – jósolta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Az infektológus szakértő ugyanakkor óvva intett a tömegtől. 

Kovács László a köztévében örvendetesnek nevezte, hogy 3,5 millió beoltott után újranyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és a teraszdíjat is elengedi a kormány. A vendéglátósok képviselője szerint a zárás alatt az átlagos forgalom nem volt magasabb 15-20 százaléknál; csak az ételkiszállítás tartotta életben a szektort, de sokan, főleg vidéken nem tudtak ezzel élni, nem volt értelme nyitva tartaniuk. Azoknak azonban, akik a nehézségek ellenére is megtartották dolgozóik jó részét, most helyzeti előnyük van – mondta az ipartestület elnöke. 

Az ipartestületi elnök fontosnak nevezte, hogy a vendéglátósok rábeszéljék dolgozóikat a koronavírus elleni oltásra; szerinte több szempontból is felelőtlenség úgy kinyitni, hogy a dolgozók nincsenek beoltva. Hiszen ha valaki beviszi a fertőzést, azt a kollégái és a vendégek is elkaphatják, és akár karantén alá is kerülhet a személyzet, ami a működést veszélyeztetheti. Egy ilyen helyzet ráadásul a vendégekben is bizalmatlanságot kelthet – mondta. Kovács László reménykedik benne, hogy az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok után a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók is előnyt élvezhetnek majd az oltásnál – írta az MTI.

Az új szabályok szerint vendéglátó teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek majd nyitva, az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni. Ugyanakkor Szlávik János infektológus szerint a kedvező oltási adatok ellenére a védekezést nem lehet elengedni, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra továbbra is még egy jó ideig szükség lesz. 

A legutolsó hírek szerint a vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A beoltottak száma a mai napon 3 252 579 fő, közülük 1 385 898 fő már a második oltását is megkapta.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/EPA | Abir Szultan)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.