Szlávik: A védekezést még nem lehet elengedni

A szakember szerint továbbra is figyelni kell a maszkhasználatra, a távolságtartásra, mert bár jók az oltási adatok, de sokkal több embert kell még beoltani, hiszen a nyájimmunitásról csak 80-90 százalékos átoltottság után lehet beszélni.

2021. április 17., 17:40

Szerző:

Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, ez nem azt jelenti, hogy a védekezést „el kell engednünk”, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra továbbra is még egy jó ideig szükség lesz – figyelmeztetett Szlávik János.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a korlátozások lazításáról azt mondta, két szempontot kell figyelembe venni: az emelkedő oltások számát és az új fertőzöttek számának csökkenését.

Úgy vélte, most nem azzal kell foglalkozni, milyen lesz majd a negyedik hullám, hanem hogy miként lehet azt megelőzni. „Úgy tudjuk megelőzni, hogy mindenki, aki teheti, beoltatja magát” – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, nem lehet nyájimmunitásról beszélni, amíg a lakosság 80-90 százaléka nincs beoltva, és még ez után is lehetnek majd fertőzésgócok; a koronavírus pedig még hónapokra, de akár évekre velünk maradhat.

„Senki ne ringassa magát abba az illúzióba, hogy azzal, hogy mások beoltatják magukat, majd őt megvédik. Egyelőre ebben a helyzetben mindenki veszélyben van, aki nem oltatta be magát” – hangsúlyozta Szlávik János.

(Kimelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)