Titkos és zárt ülésen tárgyalt Nyíregyháza az akkumulátor beruházásról

A képviselőknek titoktartási szerződést is alá kellett írniuk. Lengyel Máté, a helyi momentumos képviselő azt állítja, hogy Nyíregyháza polgámestere bemutatott neki, amikor az akkugyárról kérdezte. Babosi szerint a nyíregyházi akkugyárak által bejelentett befektetések összegei nem egyeznek a közgyűlésen elhangzotakkal.

2023. szeptember 25., 13:18

Szerző:

Maratoni közgyűlést tartott Nyíregyháza képviselőtestülete, ahol több mint három órán keresztül tárgyaltak a városban épülő akkumulátorgyárról, zárt ülés keretében. Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző a közgyűlés napirendi pontjai előtt  reagált a Szövetségben Nyíregyháza nyolc képviselőjének beadványára, amelyben rendkívüli közmeghallgatás összehívását kezdeményezik a tervezett akkugyárról. A címzetes főjegyző szerint a beadvány helytelen jogértelmezésen alapul, így téves következtetést vontak le a képviselők, majd kijelentette, hogy a polgármester évente egyszer köteles közmeghallgatást tartani, amit már idén meg tett – derül ki a Nyíregyházi Televízió tudósításából. A zárt és titkos ülés előtt Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármester azt mondta, hogy a beruházókkal mindig is titkosak voltak a tárgyalások. Majd hozzá tette: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják.

Lengyel Máté a Momentum helyi önkormányzati képviselője azt állítja, hogy Nyíregyháza fideszes polgármestere egyszerűen bemutatott neki amikor ő az akkugyárról kérdezte. 

A Momentum politikusa többek között azt kérdezte, hogy a munkásszállókon élő gazdasági bevándorlók a város egészségügyi ellátórendszerét veszik majd igénybe, vagy külön lesz kiépítve számukra ilyen lehetőség. Majd arra is rákérdezett, a polgármester sormunkát vállalni ebben az akkumulátorgyárban. A polgármester állítólagos bemutatása erre a kérdésre volt válasz.

Lengyel Máté azt írja Facebook oldalán, hogy: „Bemutatott nekem és mindazoknak, akiket képviselek, akikért dolgozom. Jeleztem, hogy ezt a félreérthetetlen választ továbbítom a kérdezőnek és a lakosságnak, amire a polgármester egyértelművé tette, hogy ezt nekem üzeni és újra megismételte a nemzetközi kézjelzést. Ezek után bocsánatkérésre szólítottam fel a polgármestert, aminek nem tett eleget. Hogy ez a polgármesteri kézmozdulat írásban is jegyzőkönyvbe kerülhessen és megmaradhasson az utókornak, szót kértem, de ezt a válasz kínossága miatt már megtagadta a polgármester”.

Babosi György, a város másik momentumos képviselője szerint a zárt és titkos ülésen elhangzott információk között nem volt sok új információ „és ha eljut odáig a beruházás, hogy beadják az engedélyezési kérelmeket, ezek az adatok nyilvánosak lesznek”. Facebook oldalán azt írja: „Nekem úgy tűnik, a városháza is belátja, hogy erősen energia- és vízigényes, valamint a környezetre is veszélyes ez az iparág, amik miatt irgalmatlan milliárdokba kerülő beruházásokra van szükség. Erről már írtam korábban. Továbbra sem tudom elfogadni, hogy a város erre az útra tért rá”.

Babosi azt írja, hogy a két debreceni és a nyíregyházi akkugyárak által bejelentett befektetések összegei nem egyeznek a közgyűlésen elhangzotakkal. A város 580 milliárd forintról beszél, a befektető Sunwoda 100 milliárd forintos befektetésről tett bejelentést a tőzsdén. A képviselő hozzáteszi: a 480 milliárdos különbség okát egyelőre nem tudjuk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)