Nyerges Zsolton át mégis Mészáros Lőrinchez tart a Simicska-birodalom?

2018. július 5., 10:06

Szerző:

Nyerges Zsolt csak parkolópálya, a következő lépésben minden megy Mészáros Lőrinchez – így foglalta össze röviden a G7-nek egy ügyet ismerő forrás, hogy miért adta el Simicska Lajos tulajdonképpen mindenét Nyerges Zsoltnak. Állítólag azért lett Nyerges a postás, mert ő az, akiben mind a két fél megbízik.

Simicska Lajosnak emberemlékezet óta üzlettársa, de a korábbi Fidesz pénztárnok és Orbán Viktor összeveszését követően is volt arra utaló jel, hogy a kibékíthetetlen konfliktus ellenére Nyergessel a másik oldal is hajlandó szóba állni. Emlékezetes momentum, hogy két évvel ezelőtt, a Simicska-Orbán háború csúcspontján a miniszterelnök személyesen ment le átadni a szolnoki MÁV-stadiont.

Meg is írtuk, hogy Orbán Viktor totális győzelmet aratott régi kollégiumi szobatársa, továbbá a Fidesz egykori gazdasági háttérembere felett, másfelől Nyerges Zsolt valamiféleképpen kiegyezhetett a kormányfővel. Most a G7 úgy értesült:

Állítólag csaknem 60 cégből áll a csomag, amit Nyerges most átvesz, és ez teljes egészében a leköszönő felcsúti polgármesterhez, Orbán Viktor barátjához és volt iskolatársához , Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos expolgármesterhez.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hogy pontosan milyen konstrukcióban (egyben vagy szétszedve), és hogy Mészáros melyik cégéhez, az egyelőre nem egyértelmű, ezt állítólag most még Nyerges sem tudja. A tranzakció részleteiről kora őszig valószínűleg nem is fog kiderülni semmi, hiszen a pénzügyek rendezéséhez és a hatósági jóváhagyásokhoz hónapokra van szükség.

Arról eltérnek a vélemények, hogy Simicska részéről ez most teljes kapituláció vagy egy logikus üzleti döntés (valószínűleg mindkettő), az azonban nem kérdés, hogy lényegében térdre kényszerítették az oligarchát. A nagy összeveszést követően a cégcsoportot teljesen elzárták az állami forrásoktól, de az elmúlt években sok szektorban a jogszabályi környezetet is úgy alakították, hogy a Simicska-cégek többsége piaci alapon fenntarthatatlanná vált, a nem piaci források pedig elzáródtak. A vállalatoknál idővel le kellett volna húzni a rolót, így legalább a munkahelyek egy része megmarad – fogalmazott egy forrás a portálnak.