Novák Katalin szerint a történelmi vitákat és értelmezéseket jobb, ha a történészekre hagyjuk

Lengyelország budapesti nagykövete azt írta a köztársasági elnöknek hogy egy mondat, vagy akár csak egy szó is elegendő lenne arra, hogy tisztázza a vezérkari főnök kijelentését. 

2023. május 12., 15:21

Szerző:

Csütörtökön Novák Katalin egy angol nyelvű Twitter-posztban kelt Böröndi Gábor frissen kinevezett vezérkari főnök védelmére, amiben azt írja: „Magyarország fegyveres erőinek főparancsnokaként és köztársasági elnökeként jól tudom, hogy az új vezérkari főnöknek sok tennivalója van: szembe kell néznie az ukrajnai háború veszélyeivel és a hadsereg modernizálásával. A történelmi vitákat és értelmezéseket jobb, ha a történészekre hagyjuk”. A nyilatkozattal azonban a lengyel nagykövet nem elégedett meg, azt írja Novák Katalinnak Sebastian Kęciek, hogy: „Elnökasszony, egy mondat, vagy akár csak egy szó is elegendő lenne”, – írja a Telex

A köztársasági elnök Böröndi Gábor frissen kinevezett vezérkari főnök botrányos kijelentésére regált Twitter- posztjában, miszerint a II. világháborút meg lehetett volna előzni, ha még idejében békét köt a nagyvilág a náci Németországgal. A világháború 1939-es kitörésekor napok alatt sodorta el a lengyel államot előbb a náci, majd a szovjet csapatok támadása. Emiatt érthető, hogy Böröndi kijelentésén felháborodott Lengyelország budapesti nagykövete, Sebastian Kęciek is, aki nyílt levélben kelt ki a botrányos nyilatkozat ellen.

(Kiemelt képünkön Sebastian Kęciek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Forrás: https://www.gov.pl/web/magyarorszag/nagykvet)

Nagy port kavart a Bicskénél megállt vonat esete. A menetrend szerint közlekedő vonatot nem továbbította a mozdonyvezető. A MÁV közlése szerint ugyanakkor abszolút érthető volt a döntése, sőt, nem is tehetett mást. A vasúttársaság válaszát változtatás nélkül közöljük.