Novák Katalin engedélyével fogadhatnak csak örökbe az egyedülállók

Az azonos nemű pároknak szinte lehetetlenné tették az örökbefogadást.

2021. február 28., 09:11

Szerző:

Az új kormányrendelet alapján az egyedülállók csak külön miniszteri engedéllyel fogadhatnak örökbe gyereket, az azonos nemű párok előtt pedig teljesen bezárult a lehetőség. Novák egy közleményt is elküldött az MTI-nek, amiben azt írja,

„ahogyan eddig, ezután is szakemberek döntik majd el, hogy az örökbe fogadni szándékozók személyiségük és körülményeik alapján alkalmasak-e gyermek örökbefogadására.

Az arra alkalmas egyedülállók előtt továbbra is fennáll az örökbefogadás lehetősége. A családokért felelős tárca nélküli miniszternek a különös méltánylást érdemlő esetekben lesz hozzájáruló szerepe” – írta a Telex

Azt is írják, első feladatai között lesz, hogy a következő hónapokban áttekintsék minden egyes örökbefogadásra váró gyermek helyzetét és dokumentációját, és ahol lehetséges, felgyorsítsák a családba kerülés folyamatát.

A tavaly decemberben elfogadott törvényt rengetegen bírálták, az ugyanis kimondja, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe. Kivételes esetben egyedülállók alkalmassága is megállapítható az örökbefogadásra, ehhez azonban Novák Katalin hozzájárulása szükséges.

A kormány ezt azzal indokolta, hogy a gyermek számára legmegfelelőbb, legnagyobb jogi és érzelmi biztonságot nyújtó gondoskodási forma, ha házastársak fogadják őket örökbe.

Az egyedülállók tehát továbbra is örökbefogadhatnak, de az alaptörvény módosítása („az anya nő, az apa férfi”) után már egyértelmű, hogy az egynemű párokat kizárták a családdá válás lehetőségéből. Az alaptörvény-módosítás ellen tiltakozva „a család az család” néven kampány is indult, amelyhez rengeteg ismert márka és nagykövetségek is csatlakoztak, sőt olyan ismert emberek is kiálltak a szivárványcsaládok mellett, mint Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa. 

(Kiemelt kép: MTI | Máthé Zoltán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.