Nincs fizikatanár a friss fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc iskolájában

A fizikai Nobel-díjat elnyerő Krausz Ferenc a Fejér megyei Móron született és kisdiákként az ottani Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Az intézményben jelenleg nincs fizikatanár.

2023. október 12., 16:05

Szerző:

Krausz Ferenc, a nemrég fizikai Nobel-díjat kapó kiváló magyar tudós a Fejér megyei Móron született és kisdiákként az ottani Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Ebben az általános iskolában jelenleg nincsen fizika tanár” – írja a Facebookon Tóth Endre, a Momentum képviselője.

Az iskola megerősítette a hírt.

A momentumos politikus információja szerint a fizika órákon egy földrajz-biológia szakos tanárnő helyettesít – írja a 24.hu. Tóth Endre emlékeztetett arra, hogy Krausz Ferenc a Nobel-díja kapcsán adott interjúkban rendszeresen kiemelte, hogy a tudományos sikereiben milyen nagy szerepet játszottak a tanárai.

A világhírű fizikus a Hír Tv adásában úgy fogalmazott, hogy

„ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak, meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj”.

A portál megjegyzi, hogy Rétvári Bence államtitkár a napokban úgy fogalmazott: Karikó Katalin és Krausz Ferenc is „a magyar oktatási rendszerben tanulták meg az alapokat. Éppen ezért nekünk, magyaroknak is önbizalmat adhat, hogy mi is képesek vagyunk a legkiválóbb teljesítményre ma is. De ehhez az kell, hogy megbecsüljük magunkat és ne lebecsüljük”.

(Kiemelt kép: Krausz Ferenc magyar-osztrák fizikus sajtótájékoztatón a 2023-as fizikai Nobel-díj nyerteseinek kihirdetése után a garchingi Max-Planck Intézetben október 3-án. Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP)

 

 

 

 

10:47

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

10:37

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.