Nincs fizikatanár a friss fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc iskolájában

A fizikai Nobel-díjat elnyerő Krausz Ferenc a Fejér megyei Móron született és kisdiákként az ottani Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Az intézményben jelenleg nincs fizikatanár.

2023. október 12., 16:05

Szerző:

Krausz Ferenc, a nemrég fizikai Nobel-díjat kapó kiváló magyar tudós a Fejér megyei Móron született és kisdiákként az ottani Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Ebben az általános iskolában jelenleg nincsen fizika tanár” – írja a Facebookon Tóth Endre, a Momentum képviselője.

Az iskola megerősítette a hírt.

A momentumos politikus információja szerint a fizika órákon egy földrajz-biológia szakos tanárnő helyettesít – írja a 24.hu. Tóth Endre emlékeztetett arra, hogy Krausz Ferenc a Nobel-díja kapcsán adott interjúkban rendszeresen kiemelte, hogy a tudományos sikereiben milyen nagy szerepet játszottak a tanárai.

A világhírű fizikus a Hír Tv adásában úgy fogalmazott, hogy

„ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak, meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj”.

A portál megjegyzi, hogy Rétvári Bence államtitkár a napokban úgy fogalmazott: Karikó Katalin és Krausz Ferenc is „a magyar oktatási rendszerben tanulták meg az alapokat. Éppen ezért nekünk, magyaroknak is önbizalmat adhat, hogy mi is képesek vagyunk a legkiválóbb teljesítményre ma is. De ehhez az kell, hogy megbecsüljük magunkat és ne lebecsüljük”.

(Kiemelt kép: Krausz Ferenc magyar-osztrák fizikus sajtótájékoztatón a 2023-as fizikai Nobel-díj nyerteseinek kihirdetése után a garchingi Max-Planck Intézetben október 3-án. Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP)

 

 

 

 

Tegnap 15:49

Az elhíresült lombkoronasétány ügyét már az Európai Ügyészség vizsgálja, annak ellenére, hogy Magyarország nem tagja a szervezetnek. Az Integritás Hatóság 324 bejelentésből 40 esetben indított vizsgálatot, és 10 ügyet zárt le. 

Tegnap 15:01

Idén nyáron folyamatosan dőlnek meg az előző napi fogyasztási csúcsok, és az időjárás-előrejelzés alapján minden esély megvan arra, hogy a korábbi, 2021-es történelmi csúcsot megdöntsük – nyilatkozott a MAVIR az Economxnak.  A rekkenő hőség elviselésében fokozott szerepet kap a légkondicionálás, ám annak intenzív használata jelentős terhelést ró a magyar villamosenergia-rendszerre.