Nincs megegyezés Karácsony és Márki-Zay között, külön indulnak

Két és fél óra után eredménytelenül zárult a tárgyalás.

2021. október 6., 21:26

Szerző:

Eredmény nélkül zárult a két és fél órás tárgyalás Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között. 

Karácsony Gergely nem sokkal a tárgyalás után azt írta Facebook oldalára:

„Elmondtam pénteken, elmondtam szombaton, vasárnap, hétfőn, kedden és szerda este is Márki-Zay Péternek: Magyarország újraegyesítésének programjához, a szociális és zöld fordulathoz hívok szövetségeseket. Hatalomtechnikai alkudozások, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatások nem számítanak akkor, amikor Magyarország jövője a tét. Bár én soha nem kértem, Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott. Döntését természetesen tiszteletben tartom. Ennek nyomán külön indulunk a második fordulóban, de mindketten elkötelezettek vagyunk az ellenzéki egység megőrzése és megerősítése mellett.”  - írta Karácsony.

Márki-Zay Péter szerda este a 168-nak elmondta: „abban teljesen igaza van Karácsonynak Gergelynek, eddig én meg voltam győződve arról, hogy az a helyes, hogy ha együtt indulunk. Nyilván ennek a sorrendjét én úgy képzeltem, hogy amit a kutatások mutatnak, azok alapján döntsük el, de Karácsony csak azt tudja elképzelni, hogy én lépjek vissza a javára. Ez nem fog menni.  Külön indulunk, és győzzön a jobbik” - mondta Márki-Zay Péter.

A mai napi előzmény az, hogy Márki-Zay Péter a közvélemény-kutatásokra hivatkozva szerette volna, ha Karácsony visszalép az ő javára. Karácsony Gergely kora délutáni bejelentésével, mely szerint ő semmiképp nem lép vissza, lezárta az ügyet.

Karácsony Gergely határozottan kijelentette, hogy nem lép vissza. Márki-Zay Péter erre úgy reagált, hogy Karácsony kész helyzet elé állította őt. Utóbbi tervei szerint ismét tárgyalni fognak szerda este hat órakor, arról egyelőre nincs hír, hogy ezt a tárgyalást Karácsony lemondta volna.

Rendkívüli sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely úgy fogalmazott: véleménye szerint a politika alapvetően erkölcsi kérdés, és nem matek. Az a módszer, hogy „uraljuk a pillanatot”, a Fidesz politikája. 

„Lehet uralni a pillanatot most, de ha az előválasztáson valaki más szerezi meg a bizalmat, meg fognak változni ezek a pillanatok” – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy amit a Fidesz bevetett ellene, azt esetleg valaki más ellen fogja bevetni. Úgy vélte, az a politika, hogy közvélemény-kutatásokból olvassuk ki, mi a helyes és mi a helytelen, az nem jó módszer.

 

„Nem visszalépek, hanem előre” – mondta Karácsony.

Karácsony Gergely azt mondta: amikor fontos döntések előtt áll az ember, mindig világossá kell tennie a céljait. Az előválasztás második fordulójába hárman jutottak tovább, bárki lesz is a miniszterelnök-jelölt, sokkal jobb jelölt lesz, mint Orbán Viktor. Véleménye szerint ahhoz, hogy Magyarországot újraegyesítsék, ahhoz két dolog kell: béke és igazság. Szerinte a magyar politikát ki kell húzni a háborús állapotából, túl kell lenni azon a korszakon, mikor a politika arról szól, az embereket hogyan hergelik egymás ellen.

Úgy látja, Dobrev Klára nem érzi kellően ennek a súlyát, ezért nem tudja támogatni a politikáját. Ahhoz, hogy Magyarországot újraegyesítsék, nemcsak az kell, hogy béke legyen, hanem az is, hogy a társadalmi igazságosságot szolgáló rend alakuljon ki – tette hozzá. 

Egy egyenlőtlen társadalomban nincs stabil alapja a demokráciának – hangsúlyozta, hozzátéve:

Magyarországon egy új típusú, szociális demokráciát kell létrehozni, ebben van vitája Márki-Zay Péterrel is.

Mint mondta, szívesen ad garanciát bárkinek arra, hogy politikája az ő értékrendjüket is képviselni fogja. Arra viszont nem tud garanciát adni, hogy ne a saját programját képviselje – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, az a veszély nem fenyeget, hogy az ellenzék ne lenne egységes, de szerinte kormányváltás azzal a programmal lehetséges, amelyet ő képvisel.

„Ha nem én leszek a közös jelölt, minden erőmmel támogatni fogom, azt, akit megválasztanak”

– tette hozzá. Mint mondta, nem hatalmi, ego kérdése, jövőképet kell kínálnunk a polgárok számára, és a mögötte lévő képviselők, az MSZP–Párbeszéd és az LMP képviselői is ezt képviselik. Úgy vélte: ez lesz a legerősebb csapat, tartozik nekik azzal, hogy hatalomtechnikai játszmák miatt nem áldozza be azt, amiben hisz.

Márki-Zay Péter úgy reagált a bejelentésre: meglepte, amit hallott. Karácsony Gergely kész helyzet elé állított – mondta Márki-Zay Péter. Az MMM miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, „Karácsony megpróbál kész helyzetet teremteni a tárgyalások menetét megszakítva.” Márki-Zay Pétert meglepte Karácsony Gergely bejelentése. Online tartott sajtótájékoztatóján az MMM miniszterelnök-jelöltje azt mondta, a megállapodás arról szólt, hogy szerdán hat órakor folytatják a tárgyalásokat, és holnap jelentik be közösen, mit döntöttek. Karácsony Gergely azt mondta korábban, csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos,

 

"úgy tűnik, egy villamos megérkezett közben"

- mondta Márki-Zay. Hozzátette: megérti, szokványos lépés lépés a politikában, de azt látom, hogy a villamos Karácsony Gergelyt állította kész helyzet elé. 

Mint mondta, az e hét közvélemény-kutatások, a Medián múlt heti állapotokat rögzítve, és a Závecz e heti kutatása azt mutatta, hogy Dobrevnek 37, Márki-Zay Péternek 33 százalékos a támogatottsága, és csak ez után következik Karácsony Gergely, akinek 24 százalékot vetítettek előre.

 

"Nem szeretném, ha bárkit félrevezetnének a közvélemény kutatások. Most Karácsony Gergelynek minimális esélye sincs arra, hogy megverje Dobrev Klárát és legyőzze jövő tavasszal Orbán Viktort. Arra kértem Karácsony Gergelyt, ne tegyen elhamarkodott bejelentést. Én tartom magam ahhoz, amit megbeszéltünk, a hat órás tárgyaláson ott leszek"

- mondta Márki-Zay Péter.

Úgy vélte, azok az értékek, amiket mi elkötelezett ellenzékiként mindannyiuk számára fontosak, és tudják, hogy Orbán Viktort tudja, milyen koalíció tudja leváltani, akinek a választók el is hiszik, hogy meg tudja tenni. 

Márki-Zay mindenkit arra kér, nyugalommal és megértően fogadják Karácsony bejelentését, szerinte a politikai játszmák része, hogy a másikat kész helyzet elé állítják, de továbbra is az egyetlen célnak Orbán legyőzését tekinti.

Egyúttal jelezte, hogy a „Dobrev Klára esetében jelentkező veszély” legyőzéséhez kell a kettőjük szövetsége Karácsonnyal, és mindent, amit eddig felajánlottak egymásnak, ő továbbra is tartja, ám a trendek alapján szerinte Karácsony joggal aggódik. Mint mondta:

A villamos, ami szembe jött, és változásra készteti Karácsonyt és akár engem is, az az emberek akarata.

Úgy fogalmazott: „könyörögve kérem Önöket, akik eddig a saját pártvonalukat tartották fontosnak, olyan jelöltet támogassanak, aki 2022 áprilisában Orbán Viktor legyőzésére is a legesélyesebb”.

(Kiemelt kép: (B) Dobrev Klára, Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu (K) Karácsony Gergely, Fotó: Pesti Hírlap archív (J) Márki-Zay Péter, Fotó: Dimény András / 168.hu) 

Tegnap 19:04

Megosztja az Európai Uniót, hogyan viszonyuljanak a mozgósítás elől menekülő oroszokhoz. Van olyan ország, ami védelmet biztosítana számukra, de van, amelyik biztonsági kockázatként tekint rájuk. A magyar kormány eddig nem szólalt meg az ügyben.

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.