Nincs EU-s pénz, bajban a magyar kormány

Orbán Viktornak muszáj új pénzszerzési taktikát kiötölnie.

2022. április 19., 10:37

Szerző:

Magyarország jelenleg uniós pénzek nélkül tengődik, amelynek a hosszú távú hatásai egyelőre beláthatatlanok. A helyzetet a 24.hu elemezte.

A 2021-2027-es költségvetéshez a felek még nem írták alá a partnerségi megállapodást, míg a helyreállítási alaphoz Brüsszel nem hagyta jóvá a magyar kormány felhasználási terveit, így Magyarországra az elmúlt időszakban nem érkezett, és a közeljövőben nem is érkezik uniós összeg. A probléma olyan jelentős lehet, hogy Orbán Viktor még azt is belengette, a magyar kormány kénytelen lesz kötvénykibocsátás útján pénzhez jutni. Amennyiben az Európai Bizottság és az Európai Tanács pénzügyi szankciókkal sújtja Magyarországot a feltételességi eljárás eredményeként, abban az esetben akár csökkenhet Magyarország támogatási kerete. A cikkben kiemelik, hogy

mivel ez egy új eszköz az unió alapértékeit megsértő országok ellen, egyelőre a szakértők sincsenek vele tisztában, hogy pontosan milyen pénzeket érintene a szankció, de valószínűsíthető, hogy a közbeszerzésekkel kapcsolatos összegekről lenne szó. 

A 24. hu által megkérdezett brüsszeli szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a szankció mindenre, tehát a regionális alapok és a helyreállítási pénzek mellett még az agrártámogatásokra is kiterjedne, tehát úgy tűnik, a magyar gazdaság nem ebbe fog belerokkanni. Az eljárás szabályai elméletben biztosítják, hogy az említett összegek hiánya inkább állami szerveknél, és ne önkormányzatoknál, vagy kórházaknál, illetve egyéb közhasznú létesítményeknél jelentkezzen. Annyi azonban már biztosan látszik, hogy ebben az esetben nem lesz lehetőség az átcsoportosításra, vagyis a magyar kormány által korábban gyakran bevetett megoldásra, miszerint a szabálytalan projekteket az uniós költségvetés helyett a magyar adófizetők pénzéből valósították meg. 

„A szankció, ha összegszerű támogatásmegvonás lesz, mondjuk valamelyik keret 10 százalékos csökkentéséről szól, akkor annyival megkurtítják, nem lehet átvinni az összeget más területre. De a büntetés lehet a pénzek kifizetésének felfüggesztése is, például az, hogy mondjuk 2024-ben nem kap támogatást Magyarország.”

– írja a cikk.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) választókkal találkozik Dunaharasztiban 2022. április 2-án. A kormányfő a Laffert kúriában elmondott beszédében Pánczél Károlyt, a Pest megyei 11-es választókerület kormánypárti jelöltjét ajánlotta a választóknak országgyűlési képviselőnek. fotó: MTI/Benko Vivien Cher)